Έκπληξη αποτελεί η απόφαση της Hertz να αντικαταστήσει περίπου 20.000 ηλεκτρικά οχήματα από τον στόλο της στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τα αντικαταστήσει με οχήματα που διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο αριθμός των οχημάτων ισοδυναμεί με το 1/3 του «ηλεκτρικού στόλου» της σε παγκόσμιο επίπεδο, νούμερο που είναι αναμφισβήτητα μεγάλο και έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της πριν από λίγα μόλις χρόνια. Η εταιρεία ενοικίασης οχημάτων δικαιολογεί την απόφαση της να μειώσει δραστικά τον στόλο ηλεκτρικών οχημάτων της υποστηρίζοντας ότι «τα έξοδα που σχετίζονται με συγκρούσεις, χτυπήματα και ζημιές στα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) παραμένουν σε υψηλή επίπεδα» όπως φαίνονται και στα αποτελέσματα του πρόσφατου οικονομικού τριμήνου. Η Hertz δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να επανεπενδύσει μέρος των εσόδων (από την πώληση των ηλεκτρικών οχημάτων) στην αγορά οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο.

«Η εταιρεία εκτιμά ότι με αυτή η ενέργεια θα εξισορροπήσει με καλύτερο τρόπο την προσφορά έναντι της αναμενόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα» ανέφερε η Hertz σε μία αίτηση στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). «(H συγκεκριμένη κίνηση) θα τοποθετήσει την εταιρεία σε καλύτερη θέση για να εξαλείψει τον δυσανάλογο αριθμό ενοικιάσεων με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους και να μειώσει τα έξοδα από τις ζημιές που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά οχήματα».

ImageGen.jpg

Αν και υπήρχαν πολλές «μουρμούρες» εσωτερικά, δεν είχε γίνει ευρέως γνωστό ότι το διοικητικό συμβούλιο στη Hertz είχε αρχίσει να δυσφορεί για την απόφαση να αρχίσει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το 2021, η Hertz έλαβε την απόφαση να παραγγείλει 100.000 ηλεκτρικά οχήματα από την Tesla και τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς μάθαμε ότι σχεδίαζε να αγοράσει έως και 65.000 ηλεκτρικά οχήματα από την Polestar σε διάστημα πέντε ετών. Τον Οκτώβριο του 2023 όμως, η Hertz έκανε γνωστό ότι έλαβε την απόφαση να επιβραδύνει τα σχέδια εξηλεκτρισμού του στόλου της. Εκείνη την εποχή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Stephen Scherr δήλωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα κοστίζουν στην Hertz «περίπου τα διπλάσια από ένα συμβατικό όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης όσον αφορά το κόστος επισκευής».

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Tesla πωλεί σήμερα περισσότερα από 700 ηλεκτρικά οχήματα μέσω της ιστοσελίδας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι οχήματα Model 3 και Model Y.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1