Η TomTom που είναι γνωστή για τα συστήματα GPS και τους χάρτες της, ανακοίνωσε σήμερα το νέο της προϊόν: έναν ολοκληρωμένο βοηθό αυτοκινήτου με τεχνητή νοημοσύνη που μας φέρνει μνήμες από "Ιππότη της Ασφάλτου".

Το ενδιαφέρον αυτό χαρακτηριστικό αναμένεται να ενσωματωθεί στα συστήματα infotainment των οχημάτων στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Ο AI βοηθός της TomTom στοχεύει να φέρει επανάσταση στην οδηγική εμπειρία παρέχοντας βελτιωμένες δυνατότητες φωνητικής αλληλεπίδρασης. Θα επιτρέπει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν φυσική γλώσσα για να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών, από την πλοήγηση και την εύρεση στάσεων κατά μήκος μιας διαδρομής, μέχρι τον έλεγχο των συστημάτων του οχήματος, ακόμη και το άνοιγμα των παραθύρων.

Για να δημιουργήσει αυτόν τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, η TomTom συνεργάστηκε με τη Microsoft. Ο βοηθός χρησιμοποιεί τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI, μαζί με τα Azure Cosmos DB και Azure Cognitive Services της Microsoft. Το Azure Cosmos DB είναι μια ευέλικτη βάση δεδομένων, ενώ το Azure Cognitive Services παρέχει μια σουίτα APIs σχεδιασμένων για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ο συνδυασμός αυτός προηγμένων τεχνολογιών διασφαλίζει ότι ο βοηθός είναι εξοπλισμένος με τις πιο πρόσφατες δυνατότητες.

image.png.fc4ac25f8436c7d030c05bcc6a8086af.png

Η TomTom διαβεβαιώνει ότι ο φωνητικός βοηθός της θα είναι συμβατός με διάφορα συστήματα που παρέχονται από κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων ενώ όπως διευκρινίζεται, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα διατηρήσουν την επωνυμία τους αν αποφασίσουν να το ενσωματώσουν. Αυτό υποδηλώνει ότι ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης της TomTom θα μπορούσε σύντομα να αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα σε οχήματα από πολυάριθμους κατασκευαστές. Ενώ η TomTom δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη συγκεκριμένες συνεργασίες με κατασκευαστές οχημάτων, σχεδιάζει να ενσωματώσει την τεχνολογία στο δικό της Digital Cockpit. Το Digital Cockpit είναι η ευέλικτη πλατφόρμα infotainment που παρέχει η εταιρεία για χρήση εντός των οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια ενσωμάτωσης ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM) σε ένα όχημα. Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Mercedes ξεκίνησε ένα τριμηνιαίο δοκιμαστικό πρόγραμμα ενσωματώνοντας το ChatGPT σε επιλεγμένα οχήματα, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Azure OpenAI της Microsoft. Η TomTom σχεδιάζει να παρουσιάσει τον AI βοηθό στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών (CES) τον Ιανουάριο, όπου και θα δούμε από κοντά πως ακριβώς δουλεύει και αν σύντομα θα έχουμε το δικό μας Κ.Ι.Τ.Τ στο αυτοκίνητό μας. 

  • Like 1
  • Thanks 1