Το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz πρόκειται να εγκαινιάσει το δικό της δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που θα υποστηρίζει ταχύτητες έως και 400kW -περισσότερες από αυτές που μπορεί να διαχειριστεί οποιοδήποτε ηλεκτρικό όχημα στην αγορά.

Οι νέοι σταθμοί φόρτισης θα ενεργοποιηθούν πρώτα στην Ατλάντα της πολιτείας Τζώρτζια (εκεί που η εταιρεία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ), στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας και στην πόλη Μανχάιμ της Γερμανίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να κατασκευάσει 400 σημεία φόρτισης ή κόμβους στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο με περισσότερους από 2.000 φορτιστές συνολικά μέχρι το τέλος του 2024.

Πριν από λίγο καιρό φέτος, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε την πρόθεση της να συνεργαστεί με την εταιρεία ChargePoint για να δημιουργήσει το «Mercedes-Benz High-Power Charging Network». Οι πρώτες εγκαταστάσεις επρόκειτο να περιλαμβάνουν τόσο «βύσματα» CCS όσο και τα NACS (North American Charging Standard) της Tesla ώστε να είναι ανοικτές και για ηλεκτρικά οχήματα που δεν φέρουν το έμβλημα της Mercedes-Benz. Σε σχετική, πρόσφατη ανακοίνωση της, η Mercedes-Benz επισημαίνει ότι «αναλόγως της περιοχής, οι σταθμοί φόρτισης προσφέρουν ταχύτητα φόρτισης έως και 400kW, η οποία παρέχεται μέσω των αντίστοιχων τυποποιημένων βυσμάτων, όπως των CCS1 (Βόρεια Αμερική), CCS2 (Ευρώπη), NACS (Tesla) και GB/T (Κίνα)». Η εταιρεία επίσης υποσχέθηκε ότι κάθε όχημα θα μπορεί να φορτιστεί με τη μέγιστη δυνατή ισχύ μέσω μίας τεχνολογίας έξυπνης διαχείρισης της φόρτισης, ώστε ο χρόνος αναμονής να είναι ο ελάχιστος δυνατός. Οι κόμβοι θα βρίσκονται σε «σημεία κύριας κυκλοφορίας και σε επιλεγμένες αντιπροσωπείες Mercedes-Benz» πρόσθεσε η εταιρεία.

Τον περασμένο μήνα, η Mercedes δήλωσε ότι θα υιοθετήσει το βύσμα NACS για τα ηλεκτρικά οχήματα της στη Βόρεια Αμερική. Όμως πριν από αυτό, πρόκειται να δώσει στους ιδιοκτήτες οχημάτων της εταιρείας πρόσβαση στο δίκτυο Supercharger της Tesla μέσω ενός προσαρμογέα CCS σε NACS το 2024 (η Tesla διαθέτει σήμερα περίπου 1.847 σταθμούς Supercharger στις ΗΠΑ με 20.040 υποδοχές Supercharger -σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των θυρών φόρτισης τύπου DC Fast EV). Η συμφωνία της Mercedes-Benz με την Tesla είναι ανεξάρτητη από το δικό της επώνυμο δίκτυο φόρτισης. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να συνεργαστεί με έξι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των BMW, GM, Honda, Hyundai, Kia και Stellantis για τη δημιουργία ενός δικτύου που θα αποτελείται από 30.000 νέους σταθμούς ταχείας φόρτισης σε όλη τη Βόρεια Αμερική, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2024. Οι σταθμοί θα διαθέτουν τόσο βύσματα CCS όσο και NACS.

  • Like 1