Ο Elon Musk, προσκεκλημένος στο podcast του Lex Fridman πρόσφατα έκανε ορισμένους τολμηρούς -και για κάποιους αμφιλεγόμενους- ισχυρισμούς.

Αν και είμαστε συνηθισμένοι στις ενθουσιώδεις ή υπεραισιόδοξες δηλώσεις του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, αυτή τη φορά μάλλον το παράκανε: Το ρομπότ της Tesla θα μπορούσε να είναι ένας «εκπληκτικός φίλος όπως είναι το C3PO ή το R2D2» δήλωσε ο Elon Musk συμπληρώνοντας ότι θα είναι ικανό «να αναπτύξει μία ξεχωριστή προσωπικότητα με την πάροδο του χρόνου» επειδή «δεν είναι όλα τα ρομπότ ίδια». Ο Elon Musk είπε στον Lex Fridman ότι η Tesla πιθανότατα θα έχει στα χέρια της ένα «αξιοπρεπές πρωτότυπο» μέχρι το τέλος του νέου έτους.

Από ότι φαίνεται λοιπόν, ότι δεν κατάφεραν εταιρείες όπως η Hanson Robotics και η Boston Dynamics εργάζονται στον χώρο εδώ και δεκαετίες ή οι Amazon, Apple, Google, Samsung και δεκάδες άλλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να ξεπεράσουν τα όρια του ανθρώπου, η Tesla θα το καταφέρει μέσα σε λιγότερο από έναν… χρόνο. Υπάρχει όμως αντίλογος, και με πειστικά επιχειρήματα. Η εταιρεία του Elon Musk έχει ήδη στον… δρόμο, εκατοντάδες χιλιάδες ρομπότ, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγμένες δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης των οχημάτων της.

Από που προέρχεται η αισιοδοξία του Elon Musk; Πως γίνεται να… λύσει τον γρίφο της τεχνητής γενικής νοημοσύνης μέχρι το τέλος του χρόνου, με μία ομάδα της οποίας τα μέλη προσλήφθηκαν μόλις τους τελευταίους μήνες; Για να βάλουμε τα πράγματα υπό ορισμένη προοπτική, κάποιοι αισιόδοξοι, όπως ο εφευρέτης, οραματιστής και συγγραφέας, Ray Kurzweil, έχουν θέσει ένα χρονοδιάγραμμα γύρω στο 2050-2080 για την επίλυση της AGI (Artificial General Intelligence) και η γενική συναίνεση της κοινότητας AI είναι ότι είναι πιθανό να αργήσουμε ακόμα περισσότερο να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, στο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης AI@50 του 2006, το 18% των ερωτηθέντων απάντησε πως περιμένει πως οι μηχανές θα είναι σε θέση να προσομειώσουν την μάθηση και κάθε άλλη ανθρώπινη εκδοχή της ανθρώπινης νοημοσύνης έως το 2056, το 41% εκτίμησε πως αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή μετά το 2056, και το 41% απάντησε πως δεν εκτιμά ότι οι μηχανές θα είναι ποτέ σε θέση να φτάσουν στο επίπεδο αυτό.

Έχουμε ακούσει τον Elon Musk να κάνει διάφορους υπερβολικούς ισχυρισμούς στο παρελθόν. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2019, δήλωσε ότι η Tesla ήταν στα πρόθυρα της επίλυσης της αυτοοδήγησης και ότι η εταιρεία θα παράσχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πλήρως αυτόνομα ρομποταξί μέχρι το τέλος του 2020. Έχει φτάσει το 2022 και ο αριθμός των πλήρως αυτόνομων οχημάτων στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Tesla είναι μηδενικός!

Ακόμα όμως και αν η Tesla μπορούσε να λύσει τον «γρίφο» της πλήρους αυτόνομης οδήγησης πριν από το τέλος του 2022, κάτι που είναι αμφίβολο, αποτελεί μόνο ένα κλάσμα του δρόμου για την επίτευξη της AGI. Το συμπέρασμα είναι απλό: η φιλοδοξία του Elon Musk ξεπερνά κατά πολύ τη σφαίρα της τεχνολογικής πραγματικότητας. Ακόμη και μια σούπερ ιδιοφυΐα με απεριόριστη χρηματοδότηση και πρόσβαση στους πιο ταλαντούχους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο δεν θα μπορούσε να μετατρέψει τους σύγχρονους αλγόριθμους βαθιάς εκμάθησης σε μαγικές μηχανές ικανές να μοιάζουν με droids του επιπέδου της επιστημονικής φαντασίας του Star Wars.