Η Toyota έκλεισε συμφωνία με την επίσης ιαπωνική εταιρεία Idemitsu Kosan για μαζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων τεράστιας αυτονομίας με μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη είδηση σχετικά με τα σχέδια της Toyota να είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα προσφέρει τις  συγκεκριμένες μπαταρίες νέας γενιάς. Η Toyota αναφέρει ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στα ηλεκτρικά οχήματα να διανύσουν έως 1500 χλμ με μία φόρτιση και να φορτίζουν σε μόλις 10 λεπτά.

Η Idemitsu Kosan, ο δεύτερος μεγαλύτερος διυλιστής πετρελαίου της Ιαπωνίας, μπορεί να φαίνεται απίθανος συνεργάτης για το χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων. Όμως η Toyota αναφέρει πως η Idemitsu αναπτύσσει τις βασικές τεχνολογίες για αυτές τις μπαταρίες από το 2001.

Συγκεκριμένα, η Idemitsu έχει δουλέψει πάνω σε ένα νέο υλικό με στερεό ηλεκτρολύτη θειούχο. Με τη συνεργασία, η Toyota στοχεύει να συνδυάσει την τεχνογνωσία υλικών της Idemitsu με τις δικές της δυνατότητες παραγωγής.

06tsChqIRiDLLxlVpWMPGJX-1.fit_li.jpg.cda7f782c13988727fc27caf3e69681e.jpg

Στερεός ηλεκτρολύτης (Idemitsu Kosan)

Η Toyota παρουσίασε ένα πλάνο σε 3 φάσεις, με στόχο την εμπορική διάθεση μπαταριών στερεάς κατάστασης έως το 2027-2028. Όμως αυτό δε σημαίνει ευρεία διαθεσιμότητα, καθώς η πλήρης μαζική παραγωγή έπεται. Επίσης δεν είναι σαφές σε ποιες αγορές θα κυκλοφορήσουν αρχικά και πόσο θα κοστίζουν. 

Στην πρώτη φάση, οι δύο εταιρείες θα δουλέψουν πάνω στη βελτίωση των ηλεκτρολυτών θειούχου στερεάς κατάστασης. Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί μεγαλύτερη μονάδα πιλοτικής παραγωγής και στην τρίτη θα ξεκινήσει η πλήρης μαζική παραγωγή.

Η Honda έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες στερεάς κατάστασης έως το τέλος της δεκαετίας. Και οι δύο εταιρείες έχουν επικριθεί για τα αργά βήματα που έχουν κάνει στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτω,  και βιάζονται να καλύψουν το έδαφος.

Η Toyota πιστεύει πως το κλειδί για το μέλλον των αυτοκινήτων είναι η συνεργασία μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας και ενεργειακού τομέα. Μέσω της συνεργασίας με την Idemitsu στοχεύει στην παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης και σε καινοτομίες από την Ιαπωνία.
 

  • Like 14
  • Thanks 1