Ο πρόεδρος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Toyota, Ακίο Τογιόντα, υπήρξε για πολύ καιρό επικριτικός απέναντι στην υπερβολική δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτό αποτέλεσε νωρίτερα φέτος το λόγο της παραίτησής του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία νωρίτερα φέτος. Τώρα, μπορεί επιτέλους να πει «Σας το είχα πει». 

Με την Tesla του Elon Musk να αναφέρει αρνητικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο την προηγούμενη εβδομάδα, οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν αποτελούν μαγική λύση για κερδοφορία. «Οι άνθρωποι αρχίζουν επιτέλους να βλέπουν την πραγματικότητα», δήλωσε ο Τογιόντα την περασμένη Τετάρτη. Ο Τογιόντα έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για την αυτοκινητοβιομηχανία να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανέβεις στο βουνό». 

Άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επιβραδύνουν επίσης την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων. Η Lucid έχει μειώσει την παραγωγή κατά 30%, ενώ η GM έχει καθυστερήσει την εισαγωγή του ηλεκτρικού Chevy Silverado κατά ένα ολόκληρο έτος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της θητείας του στο να στοιχηματίσει επιθετικά στα ηλεκτρικά οχήματα ως μέρος της φιλόδοξης ατζέντας του για μείωση των εκπομπών άνθρακα στις ΗΠΑ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων τραντάζεται καθώς τα υψηλά επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση των καταναλωτών για ηλεκτρικά και άλλα οχήματα.

Αν και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 49% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ένα ποσοστό χαμηλότερο από την αύξηση 63% πέρυσι. 

Η δυσκολία αποτελεί απλώς τους "πονοκεφάλους ανάπτυξης" για την αναπόφευκτη κυριαρχία των ηλεκτρικών οχημάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Παρόλα αυτά, ο Τογιόντα φαίνεται να είχε δίκιο στις προειδοποιήσεις του. Συμβουλεύοντας τη βιομηχανία να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της σε ηλεκτρικά οχήματα, συνεχίζοντας παράλληλα να επενδύει σε υβριδικά, οχήματα υδρογόνου και άλλα οικολογικά οχήματα.

  • Like 20
  • Thanks 2