Οι φωτογραφικές μηχανές είναι μια προϊοντική κατηγορία άρρηκτα συνδεδεμένη με το brand name της Sony. Όταν η τελευταία ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες το Xperia ΧΖ3, το μυαλό όλων πήγε στην κάμερά του και την εμπειρία χρήσης που θα ήταν σε θέση να προσφέρει εκείνη.

Τελικά χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο περισσότερο προκειμένου να πάρουμε τη συσκευή στα χέρια μας και να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα των καμερών της όμως η αναμονή αυτή άξιζε πέρα για πέρα.

Εξαιρετική απόδοση τη μέρα

picture2.jpg.1d0ac0c26026d8d1ce29f9819547d643.jpg


Για να διαπιστώσει κανείς τις επιδόσεις της κύριας κάμερας του Xperia XZ3, δε χρειάζεται παρά να βγει μια βόλτα με αυτό ανά χείρας. Με μια ματιά στα τεχνικά του χαρακτηριστικά εξ άλλου, καταλαβαίνει ότι έχει να κάνει μία εξαιρετικά ικανή συσκευή η οποία διαθέτει κάμερα νέας τεχνολογίας στα 19 MP με αισθητήρα Exmor RS, φακό G και διάφραγμα f/2,0 που πλαισιώνεται από ιδιαίτερα αξιόλογο software –το οποίο με τη σειρά του καλύπτει και με το παραπάνω την απουσία της δεύτερης κάμερας, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι επιδόσεις της κάμερας του Xperia XZ3 την ημέρα είναι εξαιρετικές. Μπορείτε να φωτογραφίσετε τα πάντα με αξιοθαύμαστη καθαρότητα: από πολύχρωμα ενσταντανέ και εικόνες γεμάτες κίνηση, μέχρι απολαυστικά πανοράματα και περιβάλλοντα που τα «λούζουν» οι ακτίνες του ήλιου. Τα όσα θα αποτυπώσει με κάθε σας “κλικ” η κάμερα της συσκευής δε θα σας απογοητεύσουν. Οι εικόνες είναι φωτεινές και τα χρώματα ζωηρά, με εντυπωσιακή αντίθεση και ευδιάκριτες λεπτομέρειες. Το 8x ψηφιακό zoom αν και καλοδεχούμενο, ρίχνει την ποιότητα των φωτογραφιών μας, αν και όχι περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς έτσι κι αλλιώς.

Ενεργοποιώντας το HDR στις λήψεις, παρατηρείται ένα φαινόμενο υπερέκθεσης, ειδικά στις περιπτώσεις που η αντίθεση των χρωμάτων είναι μεγαλύτερη του μέσου. Εννοείται βέβαια πως θα έχετε τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τον βαθμό της έκθεσης μέσω του σχετικού slider, κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι αρέσκονται στις πιο ουδέτερες χρωματικά λήψεις. Γενικώς πάντως, αν υπάρχει κάτι που να χαρακτηρίζει την κάμερα του XZ3, είναι η έντονη αντίθεση των φωτογραφιών που είναι σε θέση να αποτυπώσει με αποτέλεσμα αυτές να δείχνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακές –αν και κομματάκι επεξεργασμένες- έστω κι αν δεν υπάρχει παρέμβαση από πλευράς χρήστη.

…ικανοποιητικές επιδόσεις τη νύχτα

picture3.jpg.9701a252dde2a26cb8f29676170d531f.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Όλοι γνωρίζουμε βέβαια πως τα δύσκολα για τις κάμερες των smartphones έρχονται με το που πέσει το σκοτάδι –ή σβήσουν τα φώτα. Εδώ, η απόδοση της κάμερας του Xperia XZ3 μπορεί μεν να πέφτει –αναμενόμενα- ωστόσο κατορθώνει να διατηρείται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα. Θόρυβος υπάρχει, όμως είναι σχετικά λίγος, ακόμα και συγκριτικά με τις ναυαρχίδες άλλων εταιρειών. Επιπρόσθετα κυμαίνεται σε αποδεκτά επίπεδα, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται αντιληπτός με μια πιο προσεκτική ματιά.

Αυτό που κάνει στην ουσία η κάμερα, είναι να μειώνει τον χρόνο έκθεσης, κάτι που επηρεάζει τόσο την ευαισθησία όσο και τη σταθερότητα της λήψης –απόρροια και της έλλειψης σταθεροποιητή εικόνας. Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις χαμηλού φωτισμού, τα χρώματα παρουσιάζονται ελαφρώς παραποιημένα (το κόκκινο π.χ. πάει προς το ροζ ενώ το μπλε ανοίγει σε ένα απαλό μωβ). Σημειώστε τέλος πως ανάλογα με τον φωτισμό των περιβαλλόντων ορισμένες λεπτομέρειες στα σκοτεινά σημεία μιας φωτογραφίας ίσως να είναι δυσδιάκριτες.

Φροντίζοντας το bokeh

picture4.jpg.a5430ec3b840be197ebe7d1a2c4d9770.jpg

 

To Xperia XZ3 δε διαθέτει δεύτερη κάμερα για να ρυθμίζει το βάθος πεδίου των φωτογραφιών της κύριας κάμεράς του, οπότε το εφέ θολώματος παρασκηνίου (το λεγόμενο bokeh) ρυθμίζεται αυτόματα μέσω του ειδικού software. Ενδεχομένως ενώ «πειραματίζεστε» να υπάρξουν περιπτώσεις που η κάμερά του θα θολώσει μόνο ένα τμήμα του παρασκηνίου ή θα δυσκολευτεί ενώ θεωρητικά δε θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα. Τα «θέματα» αυτά θα αποτελέσουν πάντως την εξαίρεση και όχι τον κανόνα και εξαλείφονται εφ’ όσον ο χρήστης είναι απλά σωστά τοποθετημένος.

Το bokeh του XZ3 είναι εξίσου εντυπωσιακό και στις λήψεις με την κάμερα πρόσοψης των 13 MP τεχνολογίας 1,12 μm και διαφράγματος f/1,9, αποπνέοντας φυσικότητα και ενισχύοντας σημαντικά το θέμα μίας φωτογραφίας και φυσικά τις selfies σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τραβήξετε selfies σε ανύποπτο χρόνο καθώς περπατάτε: θα δείτε πως τα αποτελέσματα είναι τόσο ικανοποιητικά στην πλειοψηφία τους (και μάλιστα με την πρώτη) που οι φωτογραφίες σας θα είναι έτοιμες για χρήση στα social media χωρίς την εφαρμογή κανενός φίλτρου!

Με 4K HDR εγγραφή και βίντεο στα 1080p και τα 960 fps

picture5.jpg.a381a8bdb5c0dee5d1da163db1c09715.jpg


Η κάμερα του Xperia XZ3 δεν τα καταφέρνει κι άσχημα λοιπόν σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες. Με τα βίντεο τι γίνεται όμως; Μία από τα ίδια, είναι η απάντηση. Η κύρια κάμερα Motion Eye της συσκευής μπορεί να γράψει βίντεο σε 4K ανάλυση και μάλιστα με υποστήριξη HDR –στα 30 fps. Επιπροσθέτως θα σας δώσει την ευκαιρία να τραβήξετε κλιπ σε αργή και εξαιρετικά αργή κίνηση (120 και 960 fps αντίστοιχα) σε Full HD ανάλυση προκειμένου να εξαντλήσετε τη δημιουργικότητά σας.

Δοκιμάστε να τραβήξετε βίντεο με το HDR ενεργοποιημένο και κατόπιν να τα προβάλλετε σε τηλεόραση της ίδιας τεχνολογίας: το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει απόλυτα. Τα δε 1080p της εξαιρετικά αργής κίνησης αποτελούν μια εξαιρετική επίδοση και συνάμα αποκλειστικότητα του XZ3 που δε θα αφήσει ασυγκίνητους όσους τείνουν να πειραματίζονται με το βίντεο. Υπό κανονικές συνθήκες φωτισμού, η ποιότητα και η ομαλότητα της εικόνας κατά την εγγραφή βίντεο θα είναι αυτές που θέλετε, με το XZ3 να καλύπτει απόλυτα τα “θέλω” σας.

Εύκολος χειρισμός, φιλικό προς τον χρήστη

picture6.jpg.35ecf7bfd5874795ab0a23096d67790f.jpg

Κάτι ακόμα που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα, είναι το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω προσφέρονται στον χρήστη μέσω ενός εύχρηστου περιβάλλοντος. Οι κινήσεις που θα χρειαστεί να κάνετε για να ολοκληρώσετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις λήψεις σας είναι ελάχιστες, ενώ και η τεχνητή νοημοσύνη θα φροντίσει να κάνει όσο γίνεται τη ζωή σας ευκολότερη, αναγνωρίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που ετοιμάζεστε να τραβήξετε μια φωτογραφία (κι όταν δεν το κάνει, η κάμερα ενεργοποιείται με το πάτημα ενός πλήκτρου).

Το τελευταίο μέλος της οικογένειας των Xperia θα σας δώσει τη δυνατότητα να αποτυπώσετε άνετα κάθε στιγμή της καθημερινότητάς σας με την απαραίτητη ποιότητα, όπως ακριβώς θα κάνατε με μια πραγματικά καλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και αυτό είναι κάτι που για τους λάτρεις της φωτογραφίας και του βίντεο έχει ιδιαίτερη αξία. Η Sony αποτελεί τον επικεφαλής της αγοράς σε ό,τι αφορά τις φωτογραφικές μηχανές στα smartphones (εταιρείες όπως οι Samsung, LG, Huawei και OnePlus έχουν χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει αισθητήρες της στο παρελθόν) και με το ΧΖ3 αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τον λόγο.