Πριν από ακριβώς 25 χρόνια και συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου του 1991, η πρώτη ιστοσελίδα αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, κάτι που αποτέλεσε την απαρχή του World Wide Web και της επανάστασης που βιώνουμε μέχρι τις μέρες μας.

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον Sir Tim Berners-Lee, και ήταν μια απλή σελίδα κειμένου με αρκετές λέξεις να είναι hyperlinks, κάτι που σημαίνει ότι μόλις ο χρήστης επέλεγε μία από αυτές, οδηγούνταν σε άλλη ιστοσελίδα με περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Το όλο σχέδιο που οδήγησε στη δημιουργία του WWW στηρίζονταν στο ότι οι ακαδημαϊκές πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες δωρεάν σε όλους, με τον Beners-Lee να επιθυμεί να είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να διαμοιράζονται πληροφορίες από όπου και να βρίσκονται, μέσω εγγράφων και συνδέσμων και μια απλής λειτουργίας αναζήτησης.

 

Ο δημιουργός του παγκόσμιου ιστού, ανακοίνωσε τη δημιουργία του μέσα από τα κεντρικά του CERN στην Γενεύη στο οποίο εργάζονταν ως προγραμματιστής, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή NeXT. Η πρώτη ιστοσελίδα φιλοξενούνταν στη διεύθυνση http://info.cern.ch και περιείχε πληροφορίες για το πως το Web δουλεύει, περιλαμβάνοντας πληροφορίες για το πως να έχει κάποιος πρόσβαση σε έγγραφα και να στήσει το δικό του server. Μάλιστα το CERN αρκετά χρόνια μετά μετακίνησε το περιεχόμενο της σελίδας σε άλλη διεύθυνση, όμως το 2013 και πάλι ενεργοποίησε στην αυθεντική διεύθυνση το περιεχόμενο.

 

First_website-large_trans++mRnaWIkzDVpCKltYOKrpmWcvpPK2JYbNyr271tCSyh0.PNG



Τα περιεχόμενα της πρώτης ιστοσελίδας

 

Οι απόψεις διίστανται για το αν η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι η πραγματική όσον αφορά τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, αφού ο αντίλογος αναφέρει ως καταλληλότερη ημερομηνία την 12η Μαρτίου του 1989 όταν ο Berners-Lee δημοσίευσε την πρόταση του για τη «Διαχείριση Πληροφοριών». Αποτελώντας κυρίως μια επιχειρηματική πρόταση, ο Berners-Lee είχε αρχικά οραματιστεί το Web ως έναν τρόπο να αποφεύγονται τυχόν ατυχήματα που θα οδηγούσαν στην απώλεια σημαντικών δεδομένων για τις εταιρείες και την επιστημονική κοινότητα.

 

ht_tim_berners_lee_next_computer_ll_120806_wmain-large_trans++NJjoeBT78QIaYdkJdEY4CnGTJFJS74MYhNY6w3GNbO8.jpg


Ο υπολογιστής της NeXT όπου ο Sir Tim Berners-Lee δημιούργησε το WWW

 

Όλες οι λεπτομέρειες γύρω από τη γέννηση του World Wide Web και τα σημαντικά βήματα που προηγήθηκαν, αναλύονται στο παρακάτω άρθρο της Telegraph.

 

Link.png Site: Telegraph