Σαν σήμερα πριν 14 χρόνια, στις 4 Φεβρουαρίου του 2000, ήταν η ημέρα κατά την οποία κυκλοφόρησε το παιχνίδι που μετέπετα θα σπάσει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων, διατηρώντας (με περισσότερες από 60 εκατ. αντίτυπα συνολικά στο francise) μία θέση στο βιβλίο Γκίνες. Πρόκειται για το περίφημο The Sims του Γουίλ Ράιτ.

To The Sims ξεκίνησε να εξελίσσεται με τον τίτλο Home Tactics και επρόκειτο να αποτελέσει ένα παιχνίδι κατασκευής σπιτιών. Δημιουργός του ο Γουιλ Ράιτ, ο ίδιος που βρίσκεται πίσω από την επίσης τεράστια εμπορική επιτυχία των 90s, το Sim City. Κάποιος όμως του έριξε την ιδέα τα σπίτια να κατοικούνται και οι άνθρωποι να καθορίζουν την μορφή και τη διακόσμηση που θα έχουν. Η ιδέα όχι μόνο άρεσε στον Ράιτ, αλλά έγινε αμέσως το επίκεντρο του νέου παιχνιδιού, φέρνοντας την κατασκευή των σπιτιών σε δεύτερη μοίρα. Είχε επίσης σαν συνέπεια να κατασκευαστεί ένας από τους πιο σύνθετους -αν όχι ο πιο σύνθετος- εξομοιωτής όλων των εποχών: εξομοιωτής της πραγματικής ζωής.

 

Αυτό ακριβώς ήταν το The Sims, όπου οι εικονικοί άνθρωποι (σ.σ. τον όρο sims τον πρωτογνωρίσαμε στους κατοίκους του Sim City), όχι μόνο χτίζουν και διακοσμούν το σπίτι τους, αλλά έχουν μία πλήρη ζωή, με σχέσεις, παιδιά κι εγγόνια, εργασία, καριέρα χόμπι και σε -επόμενα παιχνίδια- μπορούν να ταξιδεύουν, να ψωνίζουν, να βγαίνουν σε κέντρα διασκέδασης και πολλά άλλα. Το παιχνίδι είχε ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλούς μήνες πριν κυκλοφορήσει, καθώς ήταν μοναδικό το αντικείμενό του και βέβαια προκαλούσε το ενδιαφέρον το πώς ο υπολογιστής θα μπορούσε να εξομοιώσει την πραγματική ζωή και τις ανάγκες ενός ανθρώπου.

 

Η επιτυχία ήταν άμεση και, χάρη στο μέγεθος της ΕΑ, η προώθηση του τίτλου πανίσχυρη. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο δημιουργήθηκε ένα πληθωρικότατο franchise (μόνο το 2001 παρουσιάστηκαν 4 expansions) που πολύ γρήγορα εκτόπισε το The Myst από την κορυφή των πωλήσεων. Επίσης, ήδη από την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του, το The Sims έγινε port στους Macintosh, Playstation 2, Xbox και GameCube. Τα επόμενα χρόνια το παιχνίδι πέρασε σε όλες τις παιχνιδομηχανές, συμπεριλαμβανόμενων των φορητών GBA, PSP και DS. Μέχρι σήμερα μετράμε τρεις βασικές εκδόσεις (The Sims, 2000, The Sims 2, 2004 και The Sims 3, 2009) και πάνω από ογδόντα (!) expansions, ports και ειδικές εκδόσεις.

 

Αξίζει βέβαια σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι το The Sims δεν ήταν το πρώτο παιχνίδι που εξομοίωνε την καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου. Ο πρώτος τέτοιος τίτλος, που σαφώς επηρέασε και το The Sims, είχε εμφανιστεί ήδη 15 χρόνια νωρίτερα και ήταν το Little Computer People για τον Commodore 64 (αρχικά και στη συνέχεια για Amstrad CPC, Spectrum, Apple II, Amiga, Atari ST, NEC PC-88 και PC-98).

 

thesims3-intothefuture.jpg