Σαν σήμερα πριν από 167 ολόκληρα χρόνια, στις 11 Φεβρουαρίου του 1847, ήταν η ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ, ο πιο διάσημος εφευρέτης όλων των εποχών.

Ο Τόμας Έντισον, χάρη στον οποίον εφευρέθηκαν ή εξελίχθηκαν -μεταξύ άλλων- ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ο φωνόγραφος και το μικρόφωνο. Με 1.093 ευρεσιτεχνίες, ο Τόμας Έντισον είναι ο τέταρτος στην κατάταξη των πιο παραγωγικών εφευρετών.

 

Ο Τόμας Έντισον, γιος εμπόρου, αναγκάστηκε να εργαστεί από τα δώδεκά του, προκειμένου να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Στα 15 του ήδη, επιχείρησε να στήσει τη δική του εφημερίδα. Από πολύ νέος υπήρξε ανήσυχος και επινοητικός. Είναι ενδεικτικό ότι απολύθηκε από τηλεγραφητής στα τραίνα, όταν έγινε αντιληπτό ότι έστελνε σήματα με συσκευή δικής του επινοήσεως. Υποβάλει το αίτημα για την πρώτη του ευρεσιτεχνία σε ηλικία μόλις 21 ετών, κι έκτοτε δεν σταμάτησε να επινοεί νέες εφευρέσεις. Η πιο σημαντική, αν και όχι δικής του επινόησης, εκείνη του λαμπτήρα πυρακτώσεως (1883). Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι την ίδια ημέρα που του αποδόθηκαν οι ευρεσιτεχνίες (τέσσερις στο σύνολο) για τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, ο Έντισον έλαβε άλλες τρεις πατέντες για εφαρμογές ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, υπήρξε σημαντική για τη θεμελίωση της ηλεκτρονικής, καθώς οδήγησε στην ανακάλυψη της εκπομπής ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα. Το λεγόμενο «φαινόμενο Edison», απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας.

 

Πέρα από τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, ο Έντισον επινόησε ή απλώς εξέλιξε εκατοντάδες εφευρέσεις. Εξίσου σημαντικό με τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, το μικρόφωνο από άνθρακα του τηλεφώνου (1878). Εφεύρεση που χρησιμοποιήθηκε για πάνω από εκατό χρόνια στις τηλεφωνικές συσκευές. Την ίδια χρονιά εφευρίσκει και τον πρώτο φωνόγραφο, μέσω του οποίου γινόταν καταγραφή αλλά και αναπαραγωγή ήχου, από περιστρεφόμενο κύλινδρο καλυμένο με κερί. Όταν πέθανε ο Έντισον σε ηλικία 84 ετών, είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανάμεσά τους για μία μέθοδο διαχωρισμού μεταλλευμάτων, ένα για την επεξεργασία και χύτευση του μπετόν, το οποίο απετέλεσε τη βάση για την κατασκευή προκατασκευασμένων οικιών. Παράλληλα, όπως ο φίλος του Χένρι Φορντ καθετοποίησε τη βιομηχανική παραγωγή, έτσι κι ο Έντισον, ως επιχειρηματίας, ήταν εκείνος που οργάνωσε με μεθόδους μαζικής παραγωγής την ομαδική τεχνολογική έρευνα.

 

Thomas-Edison-in-older-years.jpg

Να σημειώσουμε, ότι ο Τόμας Έντισον ίδρυσε την πρώτη εταιρεία παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος στη Νέα Υόρκη το 1892, η οποία σταδιακά θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής τεχνολογίας στον κόσμο. Πρόκειται για την General Electric (GE), η οποία κατά τη δεκαετία του ’60 θα αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της ΙΒΜ στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ωστόσο, στις αρχές του 1970 θα αποσυρθεί από αυτήν την αγορά, πουλώντας το τμήμα υπολογιστών στην Honeywell. Η εμπλοκή του με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημαδεύτηκε από το λεγόμενο “πόλεμο των ρευμάτων” μεταξύ της GE και της Westinghouse.

 

Υπήρξε ένας κατ’ αρχήν εμπορικός πόλεμος για την κυριαρχία στην τεράστια αγορά ηλεκτρικού ρεύματος που γεννιόταν. Ο Έντισον επιχείρησε να επιβάλλει τότε τη χρήση του συνεχούς ρεύματος, έναντι του εναλλασσόμενου που προωθούσε η Westinghouse. Στην προσπάθειά του χρησιμοποίησε κάθε θεμιτή και αθέμιτη μέθοδο. Μία από τις αθέμιτες ήταν η ανάπτυξη και προβολή της ηλεκτρικής καρέκλας ως μέσο θανάτωσης, θέλοντας να επισημάνει την επικινδυνότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος. Πέρα από τη γνωστή σε όλους βασανιστική μέθοδο εκτέλεσης θανατοποινιτών με τη μέθοδο αυτή που επέλεξε αργότερα η αμερικάνικη κυβέρνηση, ο Έντισον και οι συνεργάτες του έκαναν επιδείξεις, θανατώνοντας δεκάδες ζώα, μεταξύ των οποίων και ένας ελέφαντας. Τελικά, το εναλλασσόμενο ρεύμα θα επιβληθεί στις γραμμές μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων.

 

Link.png Site: http://www.gutenberg.org/ebooks/820[/url]']Gutenberg.org