Την περασμένη Κυριακή, το πρώτο iPod γιόρτασε τα 15 χρόνια κυκλοφορίας του, μια επέτειος που βρίσκει τον πάλαι ποτέ βασιλιά των φορητών media players, αρκετά αποδυναμωμένο.

Ήταν 23 Οκτωβρίου του 2001 όταν ο Steve Jobs παρουσίαζε το νέο μυστικό όπλο της Apple στο χώρο της μουσικής, που σε συνδυασμό με την υπηρεσία iTunes, έμελλε να αλλάξει τη μοίρα της εταιρείας αλλά και της μουσικής βιομηχανίας. Το iPod δεν ήταν το πρώτο mp3 player της εποχής αλλά ήταν σίγουρα το καλύτερο με τις μικρότερες διαστάσεις και με ένα εξαιρετικό χειρισμό που έκανε πολύ εύκολη την αναζήτηση και εύρεση της μουσικής που επιθυμούσε να ακούσει ο χρήστης.

 

Το πρώτο iPod κυκλοφόρησε με τιμή $399 και χωρητικότητα 5GB στην οποία ο χρήστης μπορούσε να αποθηκεύσει έως 1000 τραγούδια. Η μπαταρία είχε αυτονομία 10 ωρών ενώ η ενσωματωμένη LCD οθόνη ήταν ασπρόμαυρη. Για την αντιγραφή των τραγουδιών, το iPod έπρεπε να συνδεθεί με έναν Mac υπολογιστή μέσω FireWire, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή iTunes, κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Η υποστήριξη των χρηστών Windows ήρθε με τη δεύτερη γενιά της συσκευής, αφού κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του Jobs.

 

 

Αρκετοί διάσημοι καλλιτέχνες είχαν συμβάλλει στην προώθηση του νέου gadget της Apple, όπως ο Moby ο οποίος δήλωνε πόσο μαγική ήταν η νέα συσκευή ενώ το ίδιο το gadget αποτέλεσε μέρος του «ψηφιακού lifestyle» που προωθούσε η εταιρεία την εποχή εκείνη. Η Apple προχώρησε στην παρουσίαση του iPod mini το 2004, παρουσιάζοντας την επόμενη χρονιά δύο ακόμα μοντέλα με μικρότερο μέγεθος, το iPod nano και το iPod Shuffle. Το τελευταίο μοντέλο στη σειρά των iPod ήταν το touch, μια εναλλακτική έκδοση του iPhone χωρίς δυνατότητες τηλεφωνίας και με πολύ πιο λεπτό μέγεθος.

 

 

Η τεράστια επιτυχία του iPhone αλλά και γενικότερα των smartphones που διαθέτουν εξίσου καλές δυνατότητες αναπαραγωγής μουσικής ευθύνονται για την πτώση της δημοτικότητας και των πωλήσεων των iPod αν και η Apple συνεχίζει να τα κατασκευάζει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα η εταιρεία κυκλοφορεί κανονικά την τελευταία γενιά του iPod Touch, του iPod nano και του iPod shuffle ενώ η κυκλοφορία του κλασσικού iPod ολοκληρώθηκε το 2014 με την παρουσίαση της 6ης γενιάς.

 

Link.png Site: Macrumors