Μια νέα εισόδος καταγράφεται στο χώρο τoυ micro-blogging

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο όπου η πρόσβαση στην εφαρμογή ήταν εφικτή κατόπιν πρόσκλησης, το Bluesky είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους. Έχοντας χρηματοδοτηθεί από το συνιδρυτή του άλλοτε Twitter, νυν Χ, Τζακ Ντόρσεϊ, το Bluesky είναι μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες νέες πλατφόρμες ανάρτησης σύντομων μηνυμάτων και θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική στο Χ του Ίλον Μασκ. 

Πριν καταστεί διαθέσιμη σε όλους, η πλατφόρμα αριθμούσε περίπου 3 εκατομμύρια εγγραφές. Τώρα που ο καθένας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, η νέα πλατφόρμα βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση: πώς μπορεί να σταθεί ουσιαστικά απέναντι στους 130 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ανά μήνα που μετρά το Threads ή ακόμη και στα 1,8 εκατομμύρια που επιλέγουν το Mastodon;

Με μια πρώτη ματιά, το Bluesky λειτουργεί όπως το Twitter, όμως η πλατφόρμα ξεχωρίζει χάρη στο τι υπάρχει πίσω από τη βιτρίνα. H εταιρία ξεκίνησε ως ένα παράλληλο project εντός του Twitter, με στόχο τη δημιουργία μιας αποκεντρωμένης υποδομής με την ονομασία AT Protocol για την κοινωνική δικτύωση. Ως αποκεντρωμένη πλατφόρμα, ο κώδικας του Bluesky είναι απολύτως ανοιχτός, γεγονός που προσφέρει στους ανθρώπους εκτός της εταιρίας διαφάνεια σχετικά με το τι δημιουργείται και πώς. Μάλιστα, οι developers μπορούν να γράψουν το δικό τους κώδικα πάνω στο AT Protocol, ώστε να δημιουργήσουν ό,τι θελήσουν, από έναν προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους αλγόριθμο μέχρι μια εντελώς νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Με τον τρόπο αυτό, οι χρήστες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου και φιλτραρίσματος της εμπειρίας που βιώνουν μέσα από την πλατφόρμα. Σε μία κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα, όπως το Instagram, για παράδειγμα, οι χρήστες μπορεί να αντιδρούν σε αλλαγές στον αλγόριθμο που δεν τους αρέσουν, όμως δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να ακυρώσουν ή να βελτιώσουν μια ανεπιθύμητη ενημέρωση του λογισμικού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Mastodon, που είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επίσης ανοιχτού κώδικα, αποκεντρωμένη, η οποία υπάρχει από το 2016, χρόνια προτού εμφανιστεί το Bluesky.  Παρότι οι δύο πλατφόρμες μοιράζονται κοινούς στόχους, χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα, γεγονός που δυσχεραίνει τη συνεργασία τους. Κι ενώ ορισμένες κοινότητες βρήκαν φιλόξενη βάση στο Mastodon, άλλες δυσκολεύονται από τη σύνθετη διαδικασία ενσωμάτωσης στην πλατφόρμα και την τεχνική ορολογία. Στο σημείο αυτό, η στρατηγική του Bluesky διαφοροποιείται, καθώς ο δεδηλωμένος στόχος είναι οι χρήστες να διασκεδάζουν και να έχουν μια ευχάριστη εμπειρία, όχι απλά να χαίρονται που μετέχουν σε μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που υπηρετεί ιδέες που μπορεί να τους φαντάζουν αφηρημένες.

Το βάρος που ρίχνει το Bluesky στο να προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία χρήσης δεν σημαίνει ότι κάνει συμβιβασμούς στο τεχνικό σκέλος. Η εταιρία γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει μια πειραματική έκδοση αργότερα μέσα στο μήνα. Οι developers θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν δικούς τους, ξεχωριστούς διακομιστές, όπως το Mastodon έχει χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές (instances). Όπως και στο Mastodon, οι χρήστες του Bluesky θα μπορούν να επιλέξουν ποιο διακομιστή θα χρησιμοποιούν και, αν κάποια στιγμή αλλάξουν γνώμη, μπορούν να μεταφερθούν σε διαφορετικό, χωρίς να χάσουν τις αναρτήσεις, τους ακολούθους τους και τις λίστες των χρηστών που οι ίδιοι ακολουθούν.

Όλα αυτά ακούγονται θαυμάσια, όμως αναπόφευκτα προκύπτει το ερώτημα: τι γίνεται αν κάποιος κακόβουλος παράγοντας δημιουργήσει μια υπηρεσία συντονισμού περιεχομένου ή ένα διακομιστή που έχει απτά επιζήμιες συνέπειες; Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση, στην οποία οι αποκεντρωμένες πλατφόρμες καλούνται να βρουν απάντηση.

Το Bluesky βασίζεται περισσότερο στα εργαλεία που προσφέρει στους χρήστες, ώστε να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα παραμετροποίησής του και να κρίνουν οι ίδιοι τι σημαίνει διαδικτυακή ασφάλεια για αυτούς. Αυτή, όμως, ίσως είναι πολύ μεγάλη ευθύνη για να μεταφερθεί στον απλό χρήστη. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, για παράδειγμα την ανάρτηση περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η ομάδα πίσω από το ΑΤ Protocol θα παρέμβει, ώστε να εξαφανίσει τελείως το παράνομο υλικό.

Η νέα πλατφόρμα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της, όμως ήδη έχει αψηφήσει τις πιθανότητες: αν τα πράγματα είχαν πάρει ελάχιστα διαφορετική τροπή, ενδεχομένως να μην υπήρχε καν αυτή τη στιγμή. Ο Ντόρσεϊ αρχικά οραματιζόταν να μεταφερθεί το Twitter στο AT Protocol, όμως τελικά αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, και όταν ανέλαβε ο Μασκ άλλαξε τελείως τις προτεραιότητες και τις αξίες της πλατφόρμας. Η εξαγορά από το Μασκ και η αλλαγή κατεύθυνσης ενδεχομένως να μη μπορούσαν να προβλεφθούν, πάντως οι άνθρωποι του Bluesky συμπτωματικά απέσπασαν ένα χρόνο νωρίτερα το Bluesky από το Twitter, δημιουργώντας νέο εταιρικό σχήμα. Και κάπως έτσι στο παρόν το Bluesky, που έκανε τα πρώτα του βήματα μέσα στο Twitter, τώρα ανταγωνίζεται το Χ, την εταιρία που μέχρι πρότινος ήταν το Twitter. Κι αν θα σας ενδιέφερε να δείτε πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα, έχετε είστε τυχεροί, μιας και η πλατφόρμα μόλις άνοιξε τις πύλες της σε όλους.

 

  • Like 2