Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχασαν τις δουλειές μέσα στον πρώτο μήνα του 2024

To 2024 φαίνεται πως δεν ξεκίνησε καλά για τους εργαζομένους στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας, καθώς περισσότερες από 122 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο προχώρησαν στην απόλυση περισσότερων από 30.000 εργαζομένων μέσα στον Ιανουάριο, ενώ από ό,τι φαίνεται οι περικοπές θέσεων εργασίας θα συνεχιστούν ακάθεκτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ιστότοπος Layoffs.fyi που παρακολουθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, 122 εταιρίες από τον τομέα της τεχνολογίας έδειξαν την πόρτα της εξόδου σε 31.751 άτομα έως και τις 3 Φεβρουαρίου. Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, συμπεριλαμβανομένων και των startup, απέλυσαν περισσότερους από 425.000 εργαζομένους το 2022 και 2023, με 36.000 από αυτές τις απολύσεις να καταγράφονται στην Ινδία.

Η Zoom, πλατφόρμα τηλεδιεασκέψεων, προχωρά στην απόλυση σχεδόν 150 εργαζομένων ή κάτι λιγότερο από το 2% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας. Παράλληλα, η Okta, εταιρία που διαθέτει λογισμικό cloud ανακοίνωσε σχέδια για την απόλυση 400 εργαζομένων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7% περίπου του συνολικού της δυναμικού.

Το χορό των απολύσεων έσυρε πρώτο το Paypal, μέσα στον Ιανουάριο, οπότε και προχώρησε σε απολύσεις που έπληξαν τουλάχιστον το 9% των εργαζομένων εκεί, γύρω στα 2.500 άτομα.

Αντίστοιχο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού της αναμένεται να πλήξουν και οι σχεδιαζόμενες περικοπές στο eBay, περίπου 1.000 άτομα από το προσωπικό πλήρους απασχόλησης, ενώ η εταιρία προτίθεται να τερματίσει τις συμβάσεις άγνωστου επί του παρόντος αριθμού εξωτερικών συνεργατών, "μέσα στους επόμενους μήνες".

Το YouTube, το οποίο ανήκει στη Google, προχωρά στην απόλυση τουλάχιστον 100 εργαζομένων από τις ομάδες διαχείρισης δημιουργών και περιεχομένου. Έχοντας απολύσει ήδη σχεδόν 1.000 εργαζομένους, η Google φέρεται να σχεδιάζει τον τερματισμό "μερικών εκατοντάδων" επιπλέον θέσεων εργασίας στο διαφημιστικό τομέα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων προσπαθειών αναδιάρθρωσης του ανθρωπίνου δυναμικού της. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Σούνταρ Πιτσάι, προειδοποίησε νωρίτερα τον Ιανουάριο τους εργαζομένους στη Google να είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω περικοπές μέσα στο 2024.

Παρότι μεγάλα ονόματα του ευρύτερου χώρου, όπως η Google, η Amazon αλλά και το Facebook, φαίνεται πως ανακάμπτουν μετά τις ζημιές που κατέγραψαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, με τις μετοχές τους να σημειώνουν σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα, το καθεστώς αβεβαιότητας συνεχίζεται, με ορισμένους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ραγδαία αύξηση του προσωπικού τα προηγούμενα χρόνια, και ιδίως στο διάστημα της πανδημίας, ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενο πως θα δημιουργούσε θέματα σε βάθος χρόνου.

  • Like 1
  • Sad 2