Η αλλαγή κάθε χρονιάς συμπίπτει με τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο, τη CES, που σχεδόν μαζοχιστικά διεξάγεται την 1η εβδομάδα του έτους. 

Σχεδόν μαζοχιστικά και εμείς, θα παρευρεθούμε με τη βοήθεια του ΓΕΡΜΑΝΟΥ και φέτος δια ζώσης για να καλύψουμε τις σημαντικότερες ανακοινώσεις, των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο και όχι μόνο αφού ως γνωστόν, η CES είναι κάτι περισσότερο από μια έκθεση τεχνολογίας. Ειδικά φέτος, στη “μετα-COVID εποχή”, περιμένουμε την πλήρη επάνοδο όλων των κατασκευαστών αλλά και του κοινού, που σύμφωνα με τη διοργανώτρια εταιρεία (CTA) αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000. Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της επίσημα στις 5 Ιανουαρίου όμως το ενδιαφέρον κομμάτι ξεκινά δύο μέρες πριν όταν και είναι προγραμματισμένες οι πρώτες παρουσιάσεις των εταιρειών.

Για το τι θα πρέπει να περιμένουμε, έχουμε μια πρώτη καλή ιδέα αφού ήδη κάποιες εταιρείες έχουν ανακοινώσει για το τι θα φέρουν στην έκθεση, ενώ κάποια NDA δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Ας πούμε πάντως ότι όλοι οι μεγάλοι του χώρου αναμένεται να έχουν μεγάλη παρουσία στην έκθεση όπως και τα παλιότερα χρόνια, με ονόματα όπως Samsung, LG, Sony, TCL να ακονίζουν τα ξίφη τους για ανακοινώσεις που θα κάνουν τη διαφορά. 

Σίγουρα δεν θα εκπλαγείτε αν σας πούμε ότι οι κορυφαίοι κατασκευαστές στο χώρο της τηλεόρασης θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις νέες σειρές τους, που θα μας απασχολήσουν καθόλη τη φετινή χρονιά, ειδικά όσο πλησιάζουμε στο Black Friday. Η αίσθηση είναι ότι η OLED τεχνολογία θα συνεχίσει να αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο, με ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές να επενδύουν σ’ αυτή και σε βελτιωμένες παραλλαγές της. Μάλιστα η CES ακούμε ότι μας επιφυλάσσει και μια ανακοίνωση έκπληξη για είσοδο μιας ακόμα κορυφαίας εταιρείας στο μαγικό κόσμο των OLED.

Πέρα από νέες έξυπνες λευκές συσκευές, και γενικότερα έξυπνα gadgets για το σπίτι, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στoν τομέα των τσιπ, με Intel, AMD, και NVIDIA να έχουν προγραμματισμένες παρουσιάσεις πριν τα εγκαίνια της έκθεσης. Για τους πρώτους δύο περιμένουμε να δούμε τις νέες προτάσεις τους στο χώρο των mobile CPU’s που θα τροφοδοτούν τα καλύτερα laptops του 2023. Στο mobile χώρο θα εστιάσει και η NVIDIA η οποία θα θέλει να φέρει τη μαγεία των RTX40 GPU στα gaming laptops ενώ ίσως αποκαλύψει και την RTX4070 Ti δίνοντας τέλος σε ένα από τα κακώς κείμενα της την περσινή χρονιά.

Παράλληλα με τις ανακοινώσεις των νέων mobile CPU και GPU, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και νέες σειρές laptop από τους κορυφαίους του χώρου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται φυσικά η Lenovo, η Hewlett Packard και η ASUS ενώ μια μεγάλη απουσία είναι αυτή της Dell η οποία αν και θα έχει ανακοινώσεις, εντούτοις δεν θα συμμετάσχει στην έκθεση μετά από πολλά χρόνια.

Μένοντας στο χώρο των υπολογιστών, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πρέπει να περιμένετε και πολλές ανακοινώσεις γύρω από οθόνες συμπεριλαμβανομένου οθονών με πολύ υψηλό ρυθμό ανανέωσης, κάτι που πλέον αποτελεί αναγκαιότητα για τον gamer που σέβεται τον εαυτό του. Ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με την OLED τεχνολογία, με τεράστιο μέγεθος αλλά και ξεχωριστά form factors, τότε το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο (όπως και οι τιμές). 

Για smartphones μην κρατάτε μεγάλο καλάθι αφού δεν περιμένουμε κάποια μεγάλη ανακοίνωση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τον επόμενο μήνα, ειδικά κατά τη διάρκεια της έκθεσης MWC στα τέλη Φεβρουαρίου.

Και αυτά δεν είναι όλα αφού το τεράστιο μέγεθος της έκθεσης, επιτρέπει στη CES να αποτελέσει και μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για το αυτοκίνητο, ή μάλλον καλύτερα…το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Εντυπωσιακά πρωτότυπα αυτοκίνητα, μερικά εκ των οποίων προτιμούν το φουτουριστικό σχεδιασμό αλλά και συστήματα αυτόνομης οδήγησης από εταιρείες που θέλουν να κάνουν τη διαφορά, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Εκτός απρόοπτου θα μάθουμε περισσότερα και για τα σχέδια των Sony και Honda στο χώρο της αυτοκίνησης, με τις δύο εταιρείες να έχουν υποσχεθεί την ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, έχοντας ιδρύσει και τη Sony Automobility.

Τέλος, το metaverse και το web3 είναι 2 buzzwords που θα «παίξουν» πολύ στη φετινή CES, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να ξεχωρίσουν τις σοβαρές ανακοινώσεις από αυτές που απλά είδαν φως και μπήκαν. Στον ίδιο χώρο περιλαμβάνονται και οι hardware λύσεις VR/AR, με το Meta Quest Pro να ετοιμάζεται για κυκλοφορία, και την HTC να ετοιμάζεται για μια ανακοίνωση έκπληξη

Όπως έχετε συνηθίσει, μείνετε συντονισμένοι στο Insomnia όπου σε συνεργασία με το ΓΕΡΜΑΝΟ, θα σας μεταφέρουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις από τη CES, τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες στο ειδικό hub που έχουμε φτιάξει για την περίσταση.

Καλή χρονιά με υγεία!

  • Like 7