Μπορείτε να φανταστείτε σήμερα το Internet χωρίς την Wikipedia; Και όμως, χάρη σε μία αυστηρή μορφή online λογοκρισίας, αυτός ο “Wikipedia-less” κόσμος είναι μία πραγματικότητα στην Κίνα.

Τώρα, σε μία προσπάθεια να καλύψουν αυτή την έλλειψη, η κυβέρνηση στην Κίνα επιθυμεί να δημιουργήσει την δική της ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Με την ονομασία Κινέζικη Εγκυκλοπαίδεια, η Κινέζικη κυβέρνηση επιστράτευσε είκοσι χιλιάδες ανθρώπους για να εμπλουτίσει την ιστοσελίδα με περισσότερες από τριακόσιες χιλιάδες καταχωρίσεις.

 

Απασχολώντας χιλιάδες επιστήμονες για να γράψουν για περισσότερες από 100 διαφορετικούς κλάδους, η Κινέζικη Εγκυκλοπαίδεια που θα ξεκινήσει την λειτουργία της του χρόνου, περιγράφεται ως το “Σινικό Τείχος του Πολιτισμού” από τον υπεύθυνο του εγχειρήματος Yang Muzhi. Αν και διάφορες Κινέζικες εταιρείες όπως οι Baidu και Qihoo 360 έχουν τις δικές τους online εγκυκλοπαίδειες, δεν μπορούν να συγκριθούν με την Wikipedia.

 

Ο στόχος ωστόσο του Muzhi είναι η Κινέζικη Εγκυκλοπαίδεια να την επισκιάσει. “Έχουμε την μεγαλύτερη και υψηλότερης ποιότητας συντακτική ομάδα στον κόσμο. Ο στόχος μας δεν είναι να την φτάσουμε, αλλά να την ξεπεράσουμε” δήλωσε. Ο στόχος είναι η προώθηση των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων της χώρας, η προώθηση της ιστορικής κληρονομιάς της Κίνας και η ενίσχυση των βασικών αρχών του σοσιαλισμού. Με 720 εκατομμύρια χρήστες του Internet, η Κίνα διαθέτει τον μεγαλύτερο online πληθυσμό στον κόσμο. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της λογοκρισίας, οι χρήστες της είναι περιορισμένοι σε μεγάλο βαθμό online.

 

Link.png Site: Engadget