Επίσημα πλέον, η Ιαπωνία βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο περιορισμού της πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών.

Όπως αναφέρει το CNN, η χώρα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τους ελέγχους για την εξαγωγή 23 διαφορετικών τύπων εξοπλισμού ειδικά για την κατασκευή ημιαγωγών. Με τους νέους περιοριστικούς κανονισμούς να μπαίνουν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο, οι Ιαπωνικές εταιρείες όπως οι Nikon και Tokyo Electron θα χρειάζονται ειδική άδεια από το Ιαπωνικό Υπουργείο Εμπορίου για να προχωρήσουν στην εξαγωγή τέτοιου εξοπλισμού σε περίπου 160 περιοχές σε όλον τον κόσμο. Ένας Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι περιορισμοί δεν σχεδιάστηκαν για να έχουν στόχο κάποια συγκεκριμένη χώρα, ωστόσο η Κίνα συμπεριλαμβάνεται στην «απαγορευμένη λίστα» του Ιαπωνικού Υπουργείου Εμπορίου. «Θα εκπληρώσουμε τις ευθύνες που έχουμε ως μέρος της διεθνής κοινότητας και ως χώρα που κατέχει τεχνολογία για να συμβάλουμε στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Yasutoshi Nishimura.

Οι Ιαπωνικοί περιορισμοί έρχονται λίγο αφότου οι ΗΠΑ και η Ολλανδία έθεσαν σε εφαρμογή παρόμοιους ελέγχους εξαγωγών. Στην αρχή του έτους, οι τρεις χώρες, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ολλανδία υπέγραψαν μία συνθήκη για τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε εξοπλισμό λιθογραφίας Δυτικής κατασκευής και προέλευσης. Τον Μάρτιο, η Ολλανδία έκανε πράξη τη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι θα περιόριζε τις πωλήσεις τεχνολογικού εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών στο εξωτερικό προς το συμφέρον της εθνικής της ασφάλειας, με τους περιορισμούς να επηρεάζουν βεβαίως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας στον χώρο, την ASML (μηχανήματα της οποίας διαθέτουν πολλά εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της TSMC, Samsung κ.ά. Από πέρυσι κιόλας, η ολλανδική εταιρεία είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που παράγει τον εξοπλισμό ακραίας υπεριώδους λιθογραφίας (EUV) που χρειάζονται οι κατασκευαστές ημιαγωγών για τις γραμμές παραγωγής 5nm και 3nm. Με τις συγκεκριμένες κατασκευαστικές μεθόδους κατασκευάζονται οι επεξεργαστές που βρίσκονται στους πλέον σύγχρονους υπολογιστές και σημερινά κινητά τηλέφωνα.

Στην Κίνα βεβαίως υπάρχουν εταιρείες και εργοστάσια που είναι ικανά να αναλάβουν και να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας βιομηχανίας τεχνολογίας όμως χωρίς πρόσβαση σε εξοπλισμό λιθογραφίας νέας γενιάς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Σίγουρα θα χρειαστεί κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν σε παραγωγική ικανότητα και κατασκευαστική αρτιότητα τους Αμερικανούς, Ιάπωνες και Ευρωπαίους αντιπάλους τους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE), η μοναδική εταιρεία που κατασκευάζει εξοπλισμό λιθογραφίας στην Κίνα, αυτή τη στιγμή μπορεί να βοηθήσει εργοστάσια να παράγουν ημιαγωγούς στα 90nm. Το έργο της SMIC πάντως είναι σημαντικά πιο υποσχόμενο: η εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε την παραγωγή chips στα 14nm ενώ έχει τουλάχιστον μία γραμμή παραγωγής στα 7nm και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιεί εξοπλισμό Δυτικής κατασκευής ή προέλευσης.