To 2019, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου μαζί με το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε στις Αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών -οι οποίες εκείνη την εποχή είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν και να δοκιμάζουν δίκτυα 5G- να χρησιμοποιούν επιδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού από εταιρείες που θεωρούνταν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές Huawei και ZTE βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας του Υπουργείου Εμπορίου. Τώρα, η Κινέζικη κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου: Σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα Wall Street Journal, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών διέταξε τους κρατικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγαλύτερων παρόχων της χώρας να καταργήσουν σταδιακά τα ξένα chips.

Η ρυθμιστική αρχή φέρεται να είπε στις China Mobile και China Telecom, μαζί με όλους τους άλλους τοπικούς παρόχους, να ελέγξουν τα δίκτυά τους για τυχόν ημιαγωγούς που δεν έχουν κατασκευαστεί τοπικά και εφόσον ανακαλυφθούν ξένης προέλευσης chips να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την αντικατάστασή τους. Σύμφωνα με τις πηγές της Αμερικανικής διαδικτυακής εφημερίδας, η μετάβαση των Κινέζων παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών σε εγχώριους ημιαγωγούς είναι πλέον δυνατή χάρη στην βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας τους τα τελευταία χρόνια. Κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei αναγκάστηκαν να σχεδιάσουν τους δικούς τους ημιαγωγούς όταν «χτυπήθηκαν» από τις εμπορικές κυρώσεις, προκειμένου να λειτουργήσουν με αυτάρκεια στην περίπτωση που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν chips από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή και τους συμμάχους τους. Η Κινεζική κυβέρνηση, με τη σειρά της, στηρίζει τις προσπάθειες των Κινεζικών εταιρειών και συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους $40 δισεκατομμυρίων για να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία ανάπτυξης και κατασκευής ημιαγωγών.

Η τελευταία αυτή κίνηση της Κίνας έρχεται μετά την οδηγία για την απαγόρευση της χρήσης επεξεργαστών των Intel και AMD σε κυβερνητικούς υπολογιστές. Η Κινεζική κυβέρνηση, πριν από την απαγόρευση των Αμερικανικής προέλευσης επεξεργαστών είχε διατάξει όλα τα κυβερνητικά ιδρύματα και τους δημόσιους φορείς να σταματήσουν να αγοράζουν εξοπλισμό που περιλαμβάνει chips μνήμης της Αμερικανικής εταιρείας Micron Technology.

Οι εταιρείες Intel και AMD πιθανότατα θα υποστούν μεγάλες απώλειες από τις τελευταίες εξελίξεις καθώς παρέχουν τα περισσότερα από τα chips που χρησιμοποιούνται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα ήταν επίσης η μεγαλύτερη αγορά για την Intel πέρυσι αντιπροσωπεύοντας το 27% των εσόδων της. Πλέον, πέρα από το γεγονός ότι χάνουν μερικούς από τους μεγαλύτερους πελάτες τους, οι Αμερικανικές εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες και με τον ανταγωνισμό των Κινέζων κατασκευαστών. 

  • Like 9
  • Thanks 7
  • Confused 1
  • Haha 8