Στην Κίνα, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο του SMS phishing, μηνυμάτων τα οποία έρχονται στο κινητό και εμπεριέχουν συνδέσμους, οι οποίοι με τη σειρά τους οδηγούν σε κακόβουλες ιστοσελίδες.

Η μεθοδολογία που ακολουθούν οι "scammers" είναι απλή : αγοράζουν έναν φορητό σταθμό βάσης GSM (στην Κίνα κοστίζει περίπου $8000), τον τοποθετούν σε ένα φορτηγάκι και περιφέρονται στους δρόμους, καλύπτοντας το σήμα των κανονικών παρόχων.

 

Όσα κινητά βρίσκονται στην εμβέλεια τους λαμβάνουν ένα SMS, η δομή και εμφάνιση του οποίου μιμείται τα μηνύματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προτρέποντας τους χρήστες να ακολουθήσουν τους επισυναπτόμενους συνδέσμους. Τα αποτελέσματα δεν διαφέρουν από εκείνα του "email phishing" και τα μηνύματα αυτά, στο σύνολο τους, αγγίζουν πλέον το 23% των συνολικών SMS που λαμβάνουν οι χρήστες.

 

Η κινεζική εταιρεία λογισμικού ασφαλείας, Qihoo 360, αναφέρει ότι τον Μάρτιο του 2016, με αυτό το τέχνασμα, αφαιρέθηκαν περίπου 200 εκατομμύρια γουάν (30.6 εκατομμύρια δολάρια) μέσω 110 εκατομμυρίων πλαστών μηνυμάτων - 89% εκ των οποίων στόχευαν σε συνδρομητές της China Mobile Ltd., του μεγαλύτερου παρόχου τηλεπικοινωνιών της Κίνας.

 

U363P886T1D97225F12DT20140116092340.jpg

 

Το SMS phishing είναι μία μάστιγα που ταλανίζει την κινεζική επικράτεια εδώ και χρόνια, οδηγώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις και κατασχέσεις εξοπλισμού. Έχει διαπιστωθεί ότι o συγκεκριμένος "τομέας" απασχολεί σχεδόν 1.6 εκατομμύρια άτομα (από phishing developers μέχρι database hackers) και είναι υπεύθυνος για το 25% του συνολικού όγκου μηνυμάτων "spam" στην Κίνα.

 

Link.png Site: Lightreading