Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι από τη 1η Σεπτεμβρίου επρόκειτο να επιβάλλει επιπλέον δασμούς σε Κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο τελικά η πρόσθετη επιβάρυνση 10% θα τεθεί σε ισχύ μόνο για περίπου το ήμισυ των Κινέζικων εισαγόμενων αγαθών.

Η αύξηση στους δασμούς για τα υπόλοιπα - συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, οθονών, παιχνιδοκονσολών, ορισμένων παιχνιδιών και λαμπτήρων τεχνολογίας LED καθώς και ορισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης - πρόκειται να εφαρμοστεί από τις 15 Δεκεμβρίου φέτος. Να αναφέρουμε, ότι η Διοίκηση Trump έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% για ένα υποσύνολο Κινέζικων εισαγωγών.

Το Γραφείο του Αμερικανικού Εμπορικού Αντιπροσώπου, μετά την απόφαση της Διοίκησης Trump (που επικαλέστηκε «λόγους ασφάλειας, εθνικής ασφάλειας, υγείας» και άλλους παράγοντες για την αλλαγή στην ημερομηνία) δήλωσε ότι αναπροσαρμόζει το χρονοδιάγραμμα για ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα. Η κίνηση μπορεί να προσφέρει στους εμπόρους λιανικής πώλησης περισσότερο χρόνο για να εισάγουν τα εμπορεύματα που χρειάζονται για την περίοδο «Back to School» καθώς και για να προετοιμαστούν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.  

Ορισμένες Αμερικανικές επιχειρήσεις –όπως η Apple που έχει ζητήσει να εξαιρεθούν οι υπολογιστές Mac Pro- έχουν δηλώσει ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα είναι καταστροφικός και ενδέχεται να αναγκαστούν να χρεώνουν περισσότερο τους καταναλωτές για αγαθά που επηρεάζονται από τους δασμούς. Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν σημειώσει πάντως και μεγάλη πρόοδο στις εμπορικές τους σχέσεις, καθώς οι συνομιλίες έχουν σταματήσει από τον Μάιο. Όσον αφορά στις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες θα εφαρμοστεί η αύξηση στους δασμούς είναι διάφορες μηχανές arcade που λειτουργούν με κέρματα, διάφορα είδη ρολογιών, συσκευές αναπαραγωγής δίσκων βινυλίου, media players κ.ά.  

The Verge

Engadget