Η Ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής μητρικών ASRock κατέλαβε την τρίτη θέση στην αγορά, καθώς φέρεται να διακίνησε 8 εκ. branded μητρικές μέσα στο 2010. Ξεπέρασε έτσι τις MSI και ECS και ακολουθεί τις Asustek και Gigabyte που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της βιομηχανίας.

 

Για το ίδιο διάστημα, η Asustek διακίνησε περίπου 21,6 εκ. μονάδες και παρ' ο,τι δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο των 25 εκ. που είχε θέσει, τα κέρδη των 275,34 εκ. $ που παρουσίασε για το 2010, της επέτρεψαν να επισκιάσει τους ανταγωνιστές της.

 

Η Gigabyte διακίνησε περίπου 18 εκ. μονάδες, το δεύτερο μεγαλύτερο αποτέλεσμα, σημειώνοντας σημαντικές πωλήσεις στην Κινεζική αγορά. Παρ' όλα αυτά, λόγω του ανταγωνισμού τιμών που δέχτηκε από την Asustek, τα κέρδη της για το 2010 ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

 

Η ASRock αυτήν τη στιγμή κοστολογεί το 75-80% των μητρικών της στις κατηγορίες μεσαίων και υψηλών επιδόσεων περίπου στα 50$. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πωλεί μητρικές με μάλλον φτηνές τιμές, το μικτό περιθώριο κέρδους της διατηρήθηκε σε επίπεδα άνω του 18-19%. Η ASRock διακίνησε περίπου 2 εκ. μητρικές στο τελευταίο τέταρτο του 2010 και αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι και 5% αύξηση στο πρώτο τέταρτο του 2011, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς.

 

MSI και ECS διακίνησαν περίπου 7 εκ. μονάδες η κάθε μία το 2010. Όμως οι OEM παραγγελίες τους από τρίτους κατασκευαστές διατηρήθηκαν περίπου στα 10 εκ. μονάδες για το έτος αυτό, με την ECS για παράδειγμα να δέχεται σταθερό αριθμό παραγγελιών από την HP, όπως αναφέρουν οι πηγές.

 

Όσο για τους κατασκευαστές δευτέρου επιπέδου δυναμικότητας, η Biostar διακίνησε περίπου 5 εκ. μονάδες το 2010, με τη Foxconn να έχει ήδη αποσυρθεί από την αγορά των branded μητρικών.

 

Για το 2011, η Asustek αναμένει οι αποστολές της να αυξηθούν περίπου 5% φτάνοντας τις 22,7 εκ. μονάδες, ενώ η Gigabyte αναμένει να διατηρηθεί στα επίπεδα των 18-18,5 εκ., με την ASRock να στοχεύει στα 9 εκ. μονάδες.

 

 

Link.png Site: Digitimes (ελεύθερη μετάφραση)