Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι τρεις μεγάλες εταιρείες παραγωγής οθονών LCD ομολόγησαν τη συμμετοχή τους σε καρτέλ, με απώτερο στόχο την διαμόρφωση των τιμών κατά παράβαση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άτυπη συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στην αγορά αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, σε βάρος των καταναλωτών.

 

Οι εταιρείες LG Display, Sharp και Chunghwa Picture Tubes καλούνται τώρα να καταβάλουν υψηλά πρόστιμα στις αμερικανικές αρχές. Το συνολικό πρόστιμο ανέρχεται σε 585 εκατομμύρια δολάρια, 400 εκ των οποίων θα καταβάλει η LG. Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο οικονομικός διακανονισμός δε σηματοδοτεί το κλείσιμο της υπόθεσης. Στο πλαίσιο της νέας εξέλιξης, οι τρεις εταιρείες θα συνεργαστούν με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

 

Αντίστοιχες δικαστικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και την Κορέα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Άπω Ανατολή, ωστόσο είναι γεγονός ότι η ευρωπαϊκές αρχές είναι εξίσου ευαίσθητες με τις αμερικανικές σε θέματα εναρμονισμένων πρακτικών και παραβίασης της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστική η χρόνια διαμάχη ανάμεσα στη Microsoft και την Κομισιόν, με την τελευταία να έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τον κολοσσό του λογισμικού για αθέμιτες πρακτικές.

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr