Η GlobalFoundries, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο, θα κατασκευάζει επεξεργαστές επόμενης γενιάς, ελπίζοντας να επιταχύνει τον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά επεξεργαστών, στην οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχούν επιχειρήσεις από την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη.

 

Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου παραγωγής στην κομητεία Σαρατόγκα της Νέας Υόρκης, το οποίο θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2012. Ακόμη 2,7 δισεκατομμύρια θα επενδυθούν στην ανάπτυξη επιχειρήσεων στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας, η εταιρεία θα βρίσκεται σε φάση πλήρους παραγωγής ακριβώς τη στιγμή που η αγορά θα αρχίσει να ανακάμπτει.

 

«Αν ξεκινήσουμε να αναζητούμε πελάτες από φέτος, θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μας περίπου το 2010» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας, Ντάγκλας Ρόουζ. «Θεωρούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι ακριβώς τη στιγμή αναστροφής του κλίματος».

 

Η εταιρείας σχεδιάζει να αποκτήσει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού κατασκευάζοντας μικρότερους και ταχύτερους επεξεργαστές, στην κλίμακα των 45, 32 και 28 νανόμετρων, κατά πολύ μικρότερων δηλαδή από τους σημερινούς των 90 και 65 νανόμετρων. Ένα νανόμετρο είναι μονάδα μέτρησης που ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Εκατοντάδες τέτοιοι επεξεργαστές μπορούν να χωρέσουν στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

 

Οι επεξεργαστές χρησιμοποιούνται στις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές και ηλεκτρονικά συστήματα, ωστόσο η ύφεση έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε περικοπές δαπανών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις επεξεργαστών θα μειωθούν ακόμη περισσότερο για το 2009, με έτος ανάκαμψης το 2010.

 

Η GlobalFoundries εκτιμά ότι οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης είναι ισχυρές, παρά τον ανταγωνισμό από μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως η TSMC στην Ταϊβάν, η UMC στις ΗΠΑ και η Chartered Semiconductor στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, η συνεργασία της GlobalFoundries με την AMD, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, εγγυάται την ανάπτυξη της, σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι μια ακόμη μεγάλη εταιρεία της αγοράς, η Advanced Technology Investment Company, είναι στους βασικούς μετόχους.

 

Source.png Πηγή: kathimerini.gr