Τόσο η Gartner όσο και η IDC εκτιμούν ότι οι αποστολές υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν από έτος σε έτος για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο το 2016.

Η πτώση στις αποστολές δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή που είχε σημειωθεί πριν από έναν χρόνο πάντως -1,5% με τη μεθοδολογία της IDC και 3,7% με τη μεθοδολογία μέτρησης που χρησιμοποιεί η Gartner. Αν και τελικά η αγορά δεν έμεινε για πολύ καιρό σε ελεύθερη πτώση, παραμένει αρκετά προβληματική αφού οι αποστολές συνεχίζουν να έχουν αρνητικό πρόσημο.

 

Η IDC είναι κάπως αισιόδοξη για το μέλλον, με την έννοια ότι εκτιμάει πως η αγορά των υπολογιστών αρχίζει σιγά, σιγά να συνέρχεται έστω και ελάχιστα τώρα που οι πωλήσεις των smartphones και των tablets έχουν αρχίσει να μειώνονται.

 

Η Gartner από την άλλη δεν είναι τόσο αισιόδοξη, και βλέπει τη μείωση που σημειώθηκε το 2016 ως απόδειξη της ”αποτελμάτωσης“ στην οποία έχει οδηγηθεί η αγορά, καθώς και μίας αλλαγής στον τρόπο που ο κόσμος αγοράζει πια υπολογιστές. Αν και υπάρχει ταχεία ανάπτυξη μεταξύ των ενθουσιωδών χρηστών (π.χ gamers, power users), οι περισσότερο “casual” χρήστες περνούν περισσότερο χρόνο με τα κινητά τους και είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους.

 

Όσον αφορά στις εταιρείες που οδηγούν την αγορά, οι Lenovo, HP και Dell συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά, και κερδίζουν σε μερίδιο, η Apple μοιάζει να ανακτά λίγο έδαφος, χάρη στην κυκλοφορία των νέων MacBook Pro. Εκείνοι που χάνουν έδαφος είναι εταιρείες όπως οι Acer, ASUS και άλλοι μικρότεροι κατασκευαστές.

 

Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που οι αποστολές υπολογιστών σημειώνουν πτώση συνολικά, και αν και υπάρχουν σημάδια ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, τα δεδομένα δεν φαίνεται να δικαιολογούν τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η αγορά απλώς περνούσε μία παρατεταμένη δύσκολη περίοδο λόγω των smartphones και του αργού ρυθμού όσον αφορά στις αναβαθμίσεις που ακολουθούσαν οι εταιρικοί πελάτες.

 


gallery_286955_3636_497375.jpg

 


Link.png Site: Engadget