Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Διεθνή Αμνηστία και το Afrewatch, η εξόρυξη κοβαλτίου που λαμβάνει χώρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην οποία μάλιστα αρκετοί από τους εργαζόμενους είναι παιδιά, ενδέχεται να πραγματοποιείται από προμηθευτές που συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες όπως την Apple, τη Samsung, τη Microsoft, τη Volkswagen και τη Daimler AG.

Στην εξόρυξη κοβαλτίου εργάζονται παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 χρονών. Το κοβάλτιο πωλείται σε μια εταιρεία που είναι θυγατρική της κινεζικής Huayou Cobalt και έχει έδρα στο Κονγκό. Η εν λόγω θυγατρική επεξεργάζεται το κοβάλτιο και το πουλάει σε εταιρείες της Κίνας και της Νοτίου Κορέας, οι οποίες το χρησιμοποιούν για κατασκευή μπαταριών λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε smartphones και ηλεκτρικά οχήματα.

 

Η Διεθνής Αμνηστεία επικοινώνησε με 16 πολυεθνικές που παρουσιάζονται ως πελάτες των προαναφερθέντων κατασκευαστών μπαταριών. Οι περισσότερες πολυεθνικές δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τους συνδέσμους με τις συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ ορισμένες πολυεθνικές, όπως η Apple και η Microsoft, δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες αξιολόγησης των προμηθευτών τους.

 

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με εργαζόμενους στην εξόρυξη κοβαλτίου στο Κονγκό, ορισμένοι από τους οποίους είναι παιδιά ηλικίας 9 έως 17 ετών. Τα παιδιά δήλωσαν ότι εργάζονται περίπου 12 ώρες την ημέρα και πληρώνονται $1 με $2.

 

gallery_363048_2550_49624.jpg

 

Η Διεθνής Αμνηστία και το Afrewatch διαθέτουν φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, εφόσον οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε επικίνδυνα χημικά και σκόνη, που μακροπρόθεσμα προκαλούν ασθένειες, ακόμη και θάνατο.

 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι υπεύθυνη για το 50% της παγκόσμιας παροχής κοβαλτίου.

 

Link.png Site: TheVerge