Η EVGA, με τεράστια πολύχρονη παρουσία στο χώρο του PC hardware, αποσύρεται από την κατηγορία των GPU.

Η εταιρεία δημοσίευσε στο φόρουμ της κοινότητάς της, λέγοντας ότι δεν θα κατασκευάσει κάρτες γραφικών της Nvidia επόμενης γενιάς, αλλά θα συνεχίσει να πωλεί και να υποστηρίζει "τα υπάρχοντα προϊόντα τρέχουσας γενιάς". Σύμφωνα με το Gamers Nexus, η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν σχέδια για την κατασκευή καρτών γραφικών της AMD ή της Intel.

Η EVGA φέρεται να παίρνει την απόφαση να μην συνεργάζεται πλέον με την Nvidia επειδή αισθάνεται ότι η εταιρεία ήταν κακός συνεργάτης, σύμφωνα τόσο με το Gamers Nexus όσο και με το JayzTwoCents. Η εταιρεία ισχυρίζεται συγκεκρινένα  ότι η Nvidia δεν της έλεγε πόσα θα έπρεπε να πληρώσει για να αποκτήσει GPU cores πριν ανακοινώσει δημοσίως την τιμή καρτών όπως η RTX 3080. Αυτό δυσκόλευε την EVGA να υπολογίσει πόσο θα έπρεπε να χρεώσει για τα δικά της προϊόντα, τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία της Nvidia. Σύμφωνα με το JayzTwoCents, η Nvidia έστειλε τους drivers που απαιτούνται για την πλήρη αξιοποίηση των GPUs της στους δημοσιογράφους πριν τους στείλει στην EVGA και κρατούσε τον κατασκευαστή στο σκοτάδι σχετικά με το πόσες GPUs θα έπαιρνε για να ενσωματώσει στα δικά της σχέδια και προϊόντα.

Το Gamers Nexus αναφέρει επίσης ότι η EVGA αναγκάζεται να πουλάει high-end κάρτες όπως η RTX 3080 ή 3090 με απώλειες "εκατοντάδων δολαρίων" προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές της έστω και στοιχειωδώς ανταγωνιστικές με τις κάρτες Founders Edition της Nvidia.

Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο εκπρόσωπος της Nvidia Bryan Del Rizzo δήλωσε στο The Verge μέσω email ότι η εταιρεία "είχε μια εξαιρετική συνεργασία με την EVGA όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει στην τρέχουσα γενιά προϊόντων μας. Ευχόμαστε στον Andrew και στους φίλους μας στην EVGA τα καλύτερα". Η EVGA δεν απάντησε άμεσα στο αίτημά μας για σχόλιο, αλλά όπως σημειώνει το Tom's Hardware, έχει αναρτήσει ένα σημείωμα στο φόρουμ της που αναφέρει σχετικά: "Η EVGA είναι αφοσιωμένη στους πελάτες μας και θα συνεχίσει να προσφέρει πωλήσεις και υποστήριξη για την τρέχουσα σειρά προϊόντων. Επίσης, η EVGA θα ήθελε να ευχαριστήσει τη μεγάλη μας κοινότητα για την πολυετή υποστήριξη και τον ενθουσιασμό για τις κάρτες γραφικών της EVGA".

Η EVGA δήλωσε ακόμα στο Gamers Nexus ότι σκοπεύει να παραμείνει ενεργή και δεν θα απολύσει κανέναν από τους υπαλλήλους της. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει άμεσα τα οικονομικά της αποτελέσματα από τη στιγμή που η πώληση GPU αποτελεί το 80% των εσόδων της εταιρείας. Θα πρέπει να περιμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλες επεκτάσεις σε άλλα projects προκειμένου η EVGA να μπορέσει να «ισορροπήσει» την απώλεια των GPU της. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία κατασκευάζει επίσης τροφοδοτικά, motherboards και άλλα εξαρτήματα και αξεσουάρ για PC, όμως είναι γνωστή κυρίως για τις κάρτες γραφικών της. Στην ενότητα "About" της ιστοσελίδας της, το πρώτο πράγμα που σημειώνει η EVGA είναι ότι είναι «ένας από τους κορυφαίους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες της NVIDIA σε πωλήσεις μέσω καναλιών σε όλη τη Βόρεια Αμερική».

Παρόλο που η τεχνολογία GPU της Nvidia χαίρει μεγάλης εκτίμησης, δεν έχει τη φήμη ότι είναι η καταλληλότερη εταιρεία στο να συνεργαστεί κανείς. Το 2020, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τον τύπο του gaming όταν είπε στον υπεύθυνο του καναλιού Hardware Unboxed ότι θα έπρεπε να αλλάξει τη συντακτική του κατεύθυνση και να δοκιμάσει τα χαρακτηριστικά που ήθελε η Nvidia, αν ήθελε να συνεχίσει να λαμβάνει τα δείγματα που του επέτρεπαν να δημοσιεύει reviews νέων μοντέλων από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους.

  • Like 3
  • Sad 10