Οι αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που η εταιρεία ερευνών αγοράς Gartner ξεκίνησε να παρακολουθεί την αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οι αποστολές υπολογιστών ανήλθαν συνολικά στις 68 εκατομμύρια μονάδες το 3ο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας πτώση 19,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2021. Πρόκειται για το 4Ο συνεχόμενο τρίμηνο που παρατηρείται σημαντική πτώση από έτος σε έτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Mikako Kitagawa, Διευθύντρια Αναλύτρια της Gartner απέδωσε την πτώση «στην έλλειψη ανάγκης, καθώς πολλοί καταναλωτές είχαν αγοράσει νέους υπολογιστές τα τελευταία δύο χρόνια» και δήλωσε ότι «από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες οδήγησαν σε πιο επιλεκτικές δαπάνες στον τομέα της πληροφορικής με τους υπολογιστές να μην βρίσκονται πλέον στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων τους».

Η αγορά υπολογιστών στην περιοχή ΕΜΕΑ σημείωσε πτώση 26,4% από έτος σε έτος το 3ο τρίμηνο, φτάνοντας τις 17 εκατομμύρια μονάδες –πρόκειται για την πιο απότομη πτώση μεταξύ όλων των περιοχών. Πρόκειται για το 3ο τρίμηνο με αρνητικό πρόσημο για την αγορά υπολογιστών στην περιοχή EMEA μετά την «έκρηξη» που είχε σημειωθεί στην αρχή της πανδημίας σύμφωνα με την εταιρεία Gartner.

«Πολλαπλοί παράγοντες οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή EMEA συμπεριλαμβανομένων και των δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών, της μείωσης της ζήτησης από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές καθώς και εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αποθέματος» δήλωσε η κ. Kitagawa. «Επιπλέον, πολλοί κατασκευαστές υπολογιστών τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους σταμάτησαν τις δραστηριότητες τους στην Ρωσική επικράτεια, κάτι που επηρέασε αρνητικά τις συνολικές αποστολές σε σύγκριση με την περασμένη γενιά» συμπλήρωσε.

Η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 17,3% το 3ο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο που σημειώνεται πτώση στις αποστολές από έτος σε έτος. Η επιβράδυνση των πωλήσεων φορητών υπολογιστών οδήγησε τη συνολική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προς τα κάτω, με την αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών να παρουσιάζει μέτρια ανάπτυξη, κυρίως λόγω της ζήτησης μεταξύ των επιχειρήσεων καθώς και των αγορών από τον δημόσιο ή κυβερνητικό τομέα. Η κ. Kitagawa επισήμανε στην έκθεση της Gartner ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για την αγορά των ΗΠΑ ωστόσο δήλωσε ότι «οι μικρότερες επιχειρήσεις δείχνουν σχετική αισιοδοξία για τις μακροοικονομικές συνθήκες».

Όσον αφορά στους κατασκευαστές υπολογιστών, η εταιρεία Gartner διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις της Acer υπέστησαν τη χειρότερη πτώση από τις πωλήσεις οποιουδήποτε άλλου κατασκευαστή (πτώση 23,7% από έτος σε έτος). Ακολούθησαν οι Lenovo και HP, των οποίων οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 22,8% και 23,3%, αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Apple ήταν μακράν οι καλύτερες από οποιονδήποτε άλλον κατασκευαστή, με πτώση μόλις 5,8%.

  • Like 7
  • Thanks 1