Παρά τις εικασίες ότι δεν θα κυκλοφορούσε φέτος, το Ίδρυμα Raspberry Pi παρουσίασε σήμερα την Πέμπτη γενιά του μικροϋπολογιστή Raspberry Pi, με αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις στην τιμή εκκίνησης των 60 ευρώ περίπου για την αρχική έκδοση.

Πρόκειται για το πρώτο Raspberry Pi που διαθέτει πυρίτιο που έχει αναπτύξει το ίδρυμα, παρέχοντας βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του.  

Το Raspberry Pi 5 τροφοδοτείται από έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή 64-bit Arm Cortex-A76 που λειτουργεί στα 2,4 GHz. Αυτό παρέχει μια εκτιμώμενη αύξηση της απόδοσης 2-3 φορές σε σχέση με το Raspberry Pi 4, ηλικίας 4 ετών σε περίπτωση που δεν το θυμάστε. Ένα τσιπ γραφικών VideoCore VII των 800MHz φέρνει επίσης σημαντική ώθηση στα γραφικά. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η διαδικασία εκκίνησης του Pi 5 αλλά και το φόρτωμα ιστοσελίδων σε σχέση με τον προκάτοχό του, είναι σημαντικά πιο γρήγορες. Θα πρέπει να περιμένετε κάποια υπερθέρμανση, όμως ένα πρόσθετο ενεργό σύστημα ψύξης που περιλαμβάνεται στο πακέτο, κρατάει την όλη κατάσταση ελεγχόμενη.

Μια άλλη καινοτομία είναι το τσιπ RP1 southbridge που σχεδιάστηκε από το Raspberry Pi. Επιτρέπει την ταχύτερη μεταφορά δεδομένων σε εξωτερικούς δίσκους και περιφερειακά. Το RP1 ανοίγει δύο λωρίδες MIPI 1,5Gbps για τη σύνδεση καμερών και οθονών. Υπάρχει επίσης μια νέα διεπαφή PCIe 2.0 για τη σύνδεση εξαρτημάτων υψηλού bandwidth μέσω ενός πρόσθετου όπως ένα HAT.

Για την θύρες εισόδου και εξόδου που τόσο αγαπάμε το Raspberry, οι δύο έξοδοι HDMI 4Kp60  υποστηρίζουν για πρώτη φορά HDR. Διαθέτει επίσης υποδοχή microSD, δύο θύρες USB 3.0, δύο θύρες USB 2.0, gigabit ethernet και είσοδο τροφοδοσίας USB-C. Άλλες δυνατότητες περιλαμβάνουν Bluetooth 5.0/LE και βελτιωμένη μέγιστη απόδοση ανάγνωσης microSD. Μαζί αυτές οι αναβαθμίσεις διευρύνουν τις δυνατότητες για χρήσεις όπως DIY desktops, media servers και συστήματα ασφαλείας.

Κατά το λανσάρισμα, το Raspberry Pi 5 θα προσφέρει μια επιλογή από εκδόσεις με 4GB ή 8GB RAM και με τιμές 60€ και 80€ αντίστοιχα. Αυτό το καθιστά ελαφρώς ακριβότερο από το Raspberry Pi 4, το οποίο πωλείται προς 55 δολάρια (4GB) και 75 δολάρια (8GB). Το Pi 5 πάντως θα μπορεί να γίνει δικό σας προς τα τέλη Οκτωβρίου όταν και υπολογίζεται η κυκλοφορία του.

Αξιοποιώντας ένα chip βασισμένο στην αρχιτεκτονική της Arm, το Pi Foundation μπορεί να αξιοποιήσει τις οικονομίες κλίμακας του mobile οικοσυστήματος για να προσφέρει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ ανά ευρώ. Η στροφή σε in-house πυρίτιο επιτρέπει επίσης στενότερη ενσωμάτωση χαρακτηριστικών όπως η video engine αλλά και οι θύρες εισόδου/εξόδου. Ο έλεγχος της αλυσίδας εφοδιασμού γίνεται όλο και πιο πολύτιμος εν μέσω ελλείψεων.

image.png.50e1a1771d9c3ef7598b74e8b50815fa.png

Ωστόσο, τα ενσωματωμένα περιφερειακά παραμένουν αραιά για μια πραγματική εμπειρία PC. Το Pi 5 μπορεί να μην επηρεάσει τους εμπορικούς πελάτες που αναζητούν τυποποιημένες διεπαφές όπως το PCIe AIC. Και οι ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως η δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης, δεν εξυπηρετούνται. Αλλά για τους χομπίστες, οι δυνατότητές του όπως πάντα ξεχωρίζουν, δεδομένου του ελάχιστου κόστους.

Όπως και με τα προηγούμενα μοντέλα, το Pi 5 θα προσελκύσει κυρίως μεμονωμένους κατασκευαστές και γενικότερα developers που βλέπουν τις ανεξάντλητες δυνατότητές του. Οι άφθονες αναβαθμίσεις επιδόσεων και συνδεσιμότητας φέρνουν νέες δυνατότητες για homebrew projects. Πάντως  για να μπορέσει το Pi να κάνει την εμπορική διαφορά, η ανάπτυξη του οικοσυστήματος συμβατών εξαρτημάτων υλικού και λογισμικού είναι εξίσου σημαντική. Το Raspberry Pi 5 φαίνεται πάντως ότι παρέχει ένα ικανό θεμέλιο. 
 

  • Like 24
  • Thanks 2