Ο επικεφαλής βιομηχανικού σχεδιασμού της εταιρείας Sinclair, που μεταξύ άλλων σχεδίασε τους ZX80, ZX81 και ZX Spectrum, απεβίωσε στις 24 Απριλίου του 2018 από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Rick Dickinson ξεκίνησε να εργάζεται για την εταιρεία Sinclair Research, μία Βρετανική εταιρεία καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων που ίδρυσε ο εφευρέτης Sir Clive Sinclair, το 1979, αφού πρώτα αποφοίτησε από το πρόγραμμα βιομηχανικού σχεδιασμού της Πολυτεχνική Σχολής του Πανεπιστημίου του Newcastle.

Εργάστηκε στην εταιρεία κατά την περίοδο που κυκλοφόρησαν οι υπολογιστές ZX80, ZX81 και ZX Spectrum. Ο υπολογιστής ZX80 κυκλοφόρησε στην αγορά ως ο πρώτος υπολογιστής στο Ηνωμένο Βασίλειο που κόστιζε λιγότερο από £100. Ο Dickinson σχεδίασε οικιακούς υπολογιστές με πληκτρολόγια με πλήκτρα αφής ή καουτσούκ, δίνοντάς τους μια μοναδική αισθητική. Το 1981 κέρδισε το βραβείο Design Council για το έργο του στον ZX81.

5ae6115d33e5f_RickDickinson1.jpg.9a10beb33b26dbad33926bfc6848c716.jpg

Σε συνέντευξη του 2012 στο BBC, ο Rick Dickinson μίλησε για το ρίσκο που πήρε η εταιρεία με το λανσάρισμα του ZX Spectrum. “Ανεξάρτητα από την ιστορία που μπορεί να έχει κάποιος με επιτυχημένα προϊόντα όπως τα ZX80 και ΖΧ81, υπάρχει πάντα η αμφιβολία ότι το να βγεις με κάτι νέο και σημαντικά διαφορετικό αποτελεί ρίσκο”, είπε. “Όλοι μας συγκλονιστήκαμε με τη ζήτηση και τον αριθμό των προϊόντων που πωλήθηκαν”.

Το πληκτρολόγιο ZX Spectrum από καουτσούκ ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας της εταιρείας να μειώσει το κόστος παραγωγής.

"Με το πληκτρολόγιο Spectrum, καταφέραμε να το ελαχιστοποιήσουμε, από μερικές εκατοντάδες κινούμενα στοιχεία σε ένα συμβατικό πληκτρολόγιο, ίσως σε τέσσερα ή πέντε κινούμενα μέρη χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία" δήλωσε ο Dickinson στο BBC.

The Guardian

  • Like 1
  • Sad 4