Αν πιστεύατε ότι η «πανδημική» αναγέννηση στην αγορά των υπολογιστών θα συνεχιζόταν και κατά τη διάρκεια του 2021… εκτιμήσατε σωστά.

Η εταιρεία Canalys εκτιμά ότι οι αποστολές υπολογιστών σημείωσαν άλμα 15% σε ετήσια βάση στις 314 εκατομμύρια και παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με απλά λόγια, πολλοί πελάτες το 2021 αγόραζαν νέους υπολογιστές παρά αντικαθιστούσαν τους παλιούς. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αγόραζαν για πρώτη φορά υπολογιστές, για παράδειγμα, την ώρα που τα «πολλαπλά συστήματα» ήταν μία περισσότερο κοινότυπη στρατηγική σε άλλους τομείς.

Κάποιοι κατασκευαστές υπολογιστών σημείωσαν καλύτερη επίδοση από άλλους. Οι Lenovo, HP, Dell, Apple και Acer διατήρησαν τις θέσεις τους στην κορυφή της λίστας, ωστόσο οι Apple και Acer ήταν εκείνες που ξεχώρισαν καθώς οι αποστολές τους αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2020.

PC_2.jpg

Οι εταιρείες Lenovo και HP σημείωσαν την πιο αργή ανάπτυξη μεταξύ των ηγετών της κατηγορίας το 2021 βλέποντας μάλιστα τις αποστολές τους να σημειώνουν πτώση το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς όταν οι αντίπαλοι τους σημείωσαν ανάπτυξη. Με απλά λόγια, το μέγεθος τους δεν τους βοήθησε να κεφαλαιοποιήσουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτησε για υπολογιστές για να το πούμε με άλλα λόγια.

Τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι και πολύ διαφορετικά το 2022. Ο επικεφαλής αναλυτής Rushabh Doshi εκτιμά ότι η νέα χρονιά θα είναι μία χρονιά «ψηφιακής επιτάχυνσης» καθώς οι άνθρωποι στρέφονται προς τους high-end υπολογιστές και τα αξεσουάρ που βοηθούν σε τομείς όπως η τηλεργασία. Ακόμα βεβαίως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο ακριβής είναι αυτή η εκτίμηση, ωστόσο στην έκθεση CES είδαμε πολλά νέα συστήματα και ο ανταγωνισμός είναι πιο σκληρός από ποτέ.