Το Raspberry Pi Foundation κυκλοφόρησε τη δοκιμαστική έκδοση του λειτουργικού του συστήματος με την ονομασία Pixel το οποίο βασίζεται στο Linux και προορίζεται για υπολογιστές Windows και Mac.

Το Pixel αρχικά είχε σχεδιαστεί για να τρέχει μόνο σε Raspberry Pi, ενώ πλέον περιλαμβάνει το Chromium web browser και μια σειρά από λογισμικό για προγραμματισμό και παραγωγικές εργασίες. Το λειτουργικό έχει βασιστεί πάνω στο Debian και είναι αρκετά ελαφρύ για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα παλιά PC με την προϋπόθεση να έχουν τουλάχιστον 512MB μνήμη.

 

Aν και η εγκατάσταση είναι εύκολη, ο δημιουργός Eben Upton, προτείνει σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν το νέο λειτουργικό να φτιάξουν αντίγραφα ασφαλείας, σε περίπτωση που υπάρχουν σημαντικά αρχεία. Όταν κατέβει το λειτουργικό, απαιτείται η εγγραφή του σε κάποιο DVD ή σε ένα bootable USB drive. Η εταιρία θεωρεί πως το νέο λειτουργικό της θα βρει μεγάλη απήχηση στα σχολεία όπου θα μπορέσει να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν προγραμματισμό και να χειρίζονται διάφορες εφαρμογές.

 

Το Pixel OS είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, οπότε δε λειτουργεί σε όλους τους υπολογιστές. Ωστόσο, στο μέλλον αναμένονται πολλές αναβαθμίσεις, όπως τόνισε ο Upton.

 

Link.png Site: Engadget