Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να επιβάλλει πρόσθετη φορολογία της τάξης του 25% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η Αμερικανική αγορά υπολογιστών βρίσκεται σε αναβρασμό. 

Ο πρόσθετος αυτός φόρος υπάγεται στο νέο νόμο “Section 301 Tariff Action” και αναμένεται να ισχύσει από τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει πως τα μαγαζιά που εμπορεύονται hardware έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να στοκάρουν όσα περισσότερα προϊόντα γίνεται. Από την άλλη πλευρά, οι gamers βιάζονται να στήσουν τα νέα τους συστήματα μέχρι τα Χριστούγεννα, αφού από το νέο χρόνο θα τους κοστίσει 25% περισσότερο για τα ίδια specs! Από το φόρο εξαιρούνται τα έτοιμα PC και laptop από την Κίνα, οπότε οι αγοραστές έτοιμων λύσεων δεν θα δούνε κάποια αύξηση στις τιμές.

Οι περισσότεροι μικροί παίκτες της αγοράς αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το νέο νόμο, αφού σχεδόν κανένας PC builder δεν έχει περιθώριο κέρδους πάνω από 10%, ενώ τώρα καλούνται να απορροφήσουν την επιβάρυνση του 25%. Η αρνητική επίδραση του νέου φόρου όμως δεν θα περιοριστεί μόνο σε μικρά καταστήματα αλλά και σε μεγάλους κατασκευαστές συστημάτων server, αφού μέσα στα προϊόντα που θα επηρεαστούν περιλαμβάνονται πολλά της Intel, Samsung, Seagate, και άλλα. Ακόμη και κατασκευαστές hardware που εδρεύουν στην Αμερική θα πρέπει πλέον να εισάγουν υλικά και εξαρτήματα σε σημαντικά υψηλότερο κόστος. 

intel-pearly-custom-liquid-cooled-7.thumb.jpg.678a1cf6849301af43eaf1c1cc8c6a36.jpg

Η Amazon και η Newegg έχουν μεγάλα αποθέματα ακόμη, αλλά τι θα γίνει μόλις αυτά τελειώσουν; Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Nvidia, πολλοί κατασκευαστές hardware έχουν ήδη στραφεί σε παραγωγή εκτός Κίνας, και πιο συγκεκριμένα στην Ταϊβάν όπου κατασκευάζονται τα προϊόντα της MSI, Asus και Gigabyte. Η Νvidia όμως φαίνεται να μην θεωρεί μια τέτοια μετάβαση συμφέρουσα, ενώ η ανάπτυξη γραμμών παραγωγής στην Αμερική θα απαιτούσε αρκετά χρόνια και μια μεγάλη επένδυση για να ολοκληρωθεί. Αυτός ο “επαναπατρισμός” των Αμερικανικών εταιριών ήταν ο στόχος του νέου φόρου του Τραμπ, αλλά απ’ ότι φαίνεται η τιμωρία λειτουργεί αντίστροφα απ’ ότι θα λειτουργούσαν κάποιες επιδοτήσεις για παράδειγμα. 

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους εμπλεκομένους και σειρά αναλύσεων από ειδικούς της αγοράς, αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το τι μέλλει γενέσθαι. Κάποιες εταιρίες όπως η Cyberpower βλέπουν το νέο φόρο ως απειλή για την ίδια τους την ύπαρξη, άλλες όπως η MBX Systems ξοδεύουν ατελείωτες ώρες σε meeting για να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν τη νέα κατάσταση, ενώ άλλοι ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα βρει μια λύση με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping στο επερχόμενο G20. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε μάλλον θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε ότι αφορά τις χώρες παραγωγής hardware. 

PCmag.com