[xfollowurl=http://www.kotsovolos.gr/site/computing/laptop-tablet-ipad/tablets-ipad]Tablet[/xfollowurl], [xfollowurl=http://www.kotsovolos.gr/site/computing/laptop-tablet-ipad/notebook-macbook-ultrabook]laptop[/xfollowurl], [xfollowurl=http://www.kotsovolos.gr/site/computing/desktops-and-upgrade-tools/desktops-mac-all-in-one]desktop[/xfollowurl]; Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό το ερώτημα απασχολεί πολλούς, μαθητές, γονείς αλλά και επαγγελματίες που προσπαθούν να εντοπίσουν την καλύτερη λύση για τις ανάγκες τους.

Και ενώ κάθε χρόνο οι επιλογές αυξάνονται, οι ανάγκες του κάθε αγοραστή είναι συγκεκριμένες και η ιδανική λύση δεν μπορεί παρά να είναι διαφορετική κατά περίπτωση. Ας κάνουμε, λοιπόν, παρακάτω, μια προσπάθεια να ξεδιαλύνουμε το τοπίο και να κάνουμε λίγο πιο εύκολη την απόφαση σας στην περίπτωση που πρέπει να επιλέξετε μία από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές.

 

Desktop

 

Παλιά ήταν πολύ δημοφιλή εργαλεία και το κάθε σπίτι είχε έναν σταθερό υπολογιστή. Μετά άρχισαν να παραγκωνίζονται με την εμφάνιση των φορητών υπολογιστών αλλά παρόλα αυτά τα desktop παραμένουν απαραίτητα για κάποιους. Οι λόγοι πολλοί αλλά κυρίως είναι η μεγάλη επεξεργαστική ισχύς που δίνουν στον κάτοχο τους, με αποκορύφωμα τις κορυφαίες επιδόσεις γραφικών στα παιχνίδια, με αναλύσεις πολύ ανώτερες ακόμα και από τις βιντεοκονσόλες.

 

Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να είναι σταθερά τοποθετημένα σε ένα σημείο. Άρα είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν κάποια ζημιά ή άλλη φθορά κατά την οποιαδήποτε μεταφορά τους όπως π.χ. τα laptop.

 

Ένα άλλο πλεονέκτημα των σταθερών υπολογιστών είναι ότι μπορείς να τους συνοδέψεις με μια μεγάλη οθόνη, παρέχοντας μεγαλύτερη ευκολία σε διάφορες ενέργειες, όπως για παράδειγμα το να παρακολουθήσει κανείς μια ταινία, ή να διαβάσει κάτι σε μεγαλύτερη ανάλυση, ή να στήσει καλύτερα μια παρουσίαση.

 


windows10.jpg

 


Για μαθητές και επαγγελματίες είναι ίσως η καταλληλότερη λύση από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα μετακινήσεων και απομακρυσμένης εργασίας. Λόγω της μεγάλης οθόνης και των ισχυρών δυνατοτήτων του λειτουργικού συστήματος, κάνει πιο εύκολο το χειρισμό πολλαπλών εφαρμογών, για πιο παραγωγική εργασία. Προγράμματα που ξεχωρίζουν και χρησιμοποιούνται καθημερινά σχεδόν είναι η σουίτα εφαρμογών Office της Microsoft (Word, Excel, PowerPoint, Outlook), αλλά και πιο απαιτητικά προγράμματα όπως τα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφικών και βίντεο, Photoshop και Premiere Pro, χρειάζονται ισχυρούς επεξεργαστές και μεγάλη μνήμη.

 

Επιπλέον είναι μια καλή λύση για οικογενειακό υπολογιστή αφού οι γονείς μπορούν να “ελέγχουν” τη χρήση των παιδιών στο διαδίκτυο για να αποφύγουν δυσάρεστα γεγονότα.

 

ΥΠΕΡ:
• Μεγαλύτερη ισχύς
• Πιο άνετη εργασία
• Μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα
• Δυνατότητα αναβάθμισης
• Μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο

 

ΚΑΤΆ:
• Έλλειψη φορητότητας
• Μεγάλος όγκος

 

Tablet

 

Ο λόγος που τα tablets έχουν σαρώσει σε πωλήσεις τα τελευταία χρόνια, είναι πολλοί. Ο κυριότερος είναι η ευκολία χρήσης τους, αφού ο κάτοχος τους χρειάζεται να χρησιμοποιεί μόνο τα δάκτυλα του και όχι κάποιο πληκτρολόγιο ή ποντίκι.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει κάνει τα tablets ιδανικά για τις μικρές αλλά και τις μεγάλες ηλικίες, με εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές και παιχνίδια να είναι στη διάθεση σας για ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας, πλοήγησης σε ιστοσελίδες, αποστολής και παραλαβής e-mail κ.α

 


tablet.jpg

 


Επιπλέον, τα tablets είναι πολύ ελαφριά και εύκολα στη μεταφορά, ενώ ανοίγουν πολύ γρήγορα όπως ένα κινητό! Ακόμη δε στερούνται άλλων ενσωματωμένων εργαλείων όπως κάμερα, φωνητική εγγραφή, GPS, δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, και είναι κατάλληλα για διάβασμα e-book, περιοδικών, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζει είναι η εύκολη πλοήγηση σε ιστοσελίδες.

 

Για το μαθητή, η χρήση του tablet εστιάζεται κυρίως στην ανάγνωση βιβλίων αν και υπάρχουν εφαρμογές όπως το Office για εύκολη δημιουργία εγγράφων, για τα οποία όμως θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο για πιο εύκολη πληκτρολόγηση.

 

ΥΠΕΡ:
• Μεγαλύτερη δυνατή φορητότητα
• Οθόνη αφής
• Πληθώρα εφαρμογών και παιχνιδιών
• Πιο εύχρηστα για αρχάριους
• Καλή αυτονομία

 

ΚΑΤΑ:
• Μειωμένη παραγωγικότητα
• Αδυναμία επεκτασιμότητας

 

Laptop

 

Τα laptops συνδυάζουν τις πολύ καλές επιδόσεις, με τη φορητότητα. Ειδικά η κατηγορία των Ultrabook, ξεχωρίζειγια τη μεγάλη οθόνη και το λεπτό σχεδιασμό, οδηγώντας πολλούς όπως μαθητές και επαγγελματίες, να το επιλέξουν, έναντι ενός desktop ή tablet.

 

Συνεπώς το laptop είναι αναγκαίο για έναν μαθητή που έχει να διεκπεραιώσει πολλές εργασίες για το σχολείο και χρειάζεται να το χρησιμοποιεί στο χώρο του σχολείου ή σε σπίτια φίλων για ομαδική μελέτη

 


laptop.jpg

 


Για τους επαγγελματίες, ιδανική είναι η δημιουργία παρουσιάσεων με ένα laptop, ενώ στα πλεονεκτήματα τους περιλαμβάνεται ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος καθώς και οι πολλές θύρες σύνδεσης όπως HDMI, USB, miniDisplay κ.α

 

Πολλά laptops, ενσωματώνουν πλέον και οθόνη αφής, φέρνοντας τα πλεονεκτήματα ενός tablet, και στους φορητούς υπολογιστές.

 

ΥΠΕΡ:
• Μεγαλύτερη παραγωγικότητα από tablet, αλλά μικρότερη από desktop
• Καλή φορητότητα
• Ικανοποιητική αυτονομία
• Καλή συνδεσιμότητα

 

ΚΑΤΑ:
• Μικρή δυνατότητα αναβάθμισης
Και αν θέλετε να το αποφασίσετε βάσει τιμής μην προβληματίζεστε καθώς υπάρχουν καταστήματα με ευκολίες πληρωμής σε δόσεις από 10€, όπως ο Κωτσόβολος!