«Ένα ορόσημο στην ιστορία του διαστήματος» πέτυχε η SpaceX, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Elon Musk, καθώς την Τρίτη εκτόξευσε για πρώτη φορά έναν «ανακυκλωμένο» πύραυλο Falcon 9, τον οποίο στη συνέχεια ανάκτησε με επιτυχία.

Ο συγκεκριμένος Falcon 9 είχε χρησιμοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο σε μία αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, «επιστρέφοντας» μετά στη Γη και σε μία ρομποτική φορτηγίδα στον Ατλαντικό, όπου και προσνηώθηκε. Αυτή τη φορά, εκτοξεύθηκε μεταφέροντας έναν δορυφόρο της εταιρείας SES.

 

Λίγα λεπτά αργότερα, από τον πύραυλο διαχωρίσθηκε ο προωθητήρας που ανέλαβε την υπόλοιπη πτήση του δορυφόρου μέχρι αυτός να τεθεί σε τροχιά. Τότε, ο Falcon 9 μπήκε ξανά στη γήινη ατμόσφαιρα, βάζοντας «πλώρη» για την ίδια ρομποτική φορτηγίδα στον Ατλαντικό, όπου και προσνηώθηκε για δεύτερη φορά.

 

«Είμαστε στα πρόθυρα μίας τεράστιας επανάστασης στις διαστημικές πτήσεις», πρόσθεσε ο Musk, σχολιάζοντας το επίτευγμα. Την ίδια άποψη με τον ιδρυτή της SpaceX μοιράζονται και όλοι οι ανεξάρτητοι αναλυτές, καθώς οι επαναχρησιμοποιήσιμοι πύραυλοι θα μειώσουν το κόστος μεταφοράς στο διάστημα δορυφόρων, τηλεσκοπίων ή και εφοδίων και αστροναυτών στο διάστημα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η SpaceX έχει ήδη αποκαλύψει πως δύο διαστημικοί «τουρίστες» έχουν ζητήσει μέσα στο 2018 να κάνουν τον γύρο της Σελήνης με το διαστημόπλοιο της εταιρείας. Απώτερος στόχος είναι η κατάκτηση του Άρη, με την αποστολή αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη από το 2020, όπως είναι το όραμα του Musk.

 

Link.png Site: Guardian