Πρόσβαση σε εγχώριο τηλεοπτικό περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας (high definition ή HD) είναι πολύ πιθανό να έχουν οι Ελληνες καταναλωτές, εφόσον λαμβάνουν το σήμα από τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat. Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του διημερίδας Satforum08, ο Hellas Sat ξεκίνησε την εκπομπή -για πρώτη φορά από ελληνική δορυφορική πλατφόρμα- τηλεοπτικού καναλιού υψηλής ευκρίνειας. Το κανάλι που αναμεταδίδεται αυτή τη στιγμή είναι το Luxe (www.luxe.tv) και θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ενδιαφέρονται να βλέπουν το πρόγραμμά του σε υψηλή ευκρίνεια θα πρέπει εκτός από το να ρυθμίσουν το πιάτο τους στις συχνότητες του Hellas Sat, θα πρέπει να διαθέτουν και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, όπως και τηλεοπτική συσκευή που να είναι σε θέση να αναπαράγει την υψηλότερη ανάλυση εικόνας που προσφέρει το ΗD.

 

Οι πωλήσεις τηλεοράσεων πλήρους υψηλής ευκρίνειας (full HD), όπως αποκαλούνται οι συσκευές που προσφέρουν ανάλυση 1080p, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και στη χώρα μας, δεδομένης της σημαντικής πτώσης των τιμών.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος απόκτησης μίας τηλεόραση full HD με διαγώνιο 40 ιντσών μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 1.200 ευρώ, ενώ στην περίοδο των εκπτώσεων που διανύουμε μπορεί να υπάρξουν και χαμηλότερες προσφορές.

 

Καλύτερη ανάλυση

Το «πρόβλημα» για τους αγοραστές είναι το περιεχόμενο. Το HD προσφέρει τέσσερις φορές καλύτερη ανάλυση εικόνας σε σχέση με τη συμβατική ευκρίνεια (standard definition ή απλά SD), όμως, θα πρέπει και το περιεχόμενο να είναι αντίστοιχης ευκρίνειας. Ουσιαστικά, η χρήση μίας full HD τηλεόρασης στην Ελλάδα περιορίζεται στην αναπαραγωγή ταινιών σε Blu-ray ή HD dvd δίσκους που απαιτούν, όμως, και το αντίστοιχο player. Με δεδομένη τη «μάχη» μεταξύ των δύο προτύπων, πολλοί καταναλωτές προτιμούν να περιμένουν.

 

Τα τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας προσφέρουν, φυσικά, μία λύση, όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν προβλήματα. Τα ευρωπαϊκά HD κανάλια είναι περιορισμένα σε αριθμό και τα περισσότερα από αυτά ζητούν και συνδρομή, με το Luxe να είναι από τις εξαιρέσεις.

 

Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο κανάλι υψηλής ευκρίνειας που να προβάλλει ελληνικό περιεχόμενο.

 

Το εν λόγω πρόβλημα επιδιώκει να λύσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο Hellas Sat, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε μέχρι το καλοκαίρι να αναμεταδίδεται μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας του και ελληνικό τηλεοπτικό περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας.

 

Σημειωτέον πως η εκπομπή του Luxe από την πλατφόρμα του Hellas Sat είναι δοκιμαστική, ενώ υπάρχει και συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μάλιστα, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του Satforum 08, μίας διημερίδας για δορυφορικές εφαρμογές, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στη συγκεκριμένη προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στον πυρήνα της Ευρώπης».

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr