Τη «στρατηγική για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες 2008-2013» ανέπτυξαν την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Σωτήρης Χατζηδάκης.

 

Η στρατηγική προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο οποίο θα συνδέονται δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τουλάχιστον πενήντα επιπλέον πόλεις σε όλη την επικράτεια. Οι οπτικές ίνες θα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε σχέση με τις σημερινές συνδέσεις DSL.

 

Η υλοποίηση του έργου FTTH (Fiber to the Home), που εντάσσεται στην ευρύτερη ψηφιακή στρατηγική 2006-2013, θα γίνει μέσω της εφαρμογής του νόμου για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και θα παρέχει κίνητρα για τη συμμετοχή εταιρειών.

 

Εως το τέλος του 2008 θα είναι έτοιμος ο φάκελος του έργου, ο οποίος θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξεταστεί η συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο. Θα πραγματοποιηθεί επίσης διαβούλευση πριν εγκριθεί έργο από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

 

Στη συνέχεια, το πρώτο εξάμηνο του 2009, θα γίνει διαγωνισμός ανάθεσης συμβούλου, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο.

 

Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια με κόστος που υπολογίζεται στα 2,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πάντως, το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2013.

 

Τα δίκτυα οπτικών ινών, είπαν οι δύο υπουργοί, θα συμβάλουν στην κάλυψη του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ευρωζώνης καθώς και στην ενεργοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων με χιλιάδων νέες θέσεις εργασίας.

 

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, οι στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση πραγματοποιούνται. Το 2004, είπε, είχε πρόσβαση στο γρήγορο Internet μόνο ένας στους χίλιους Έλληνες, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στο 12%.

 

Το 2007 η Ελλάδα κατετάγη στην έκτη θέση παγκοσμίως και στην πρώτη στην ΕΕ όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων, πρόσθεσε.

 

Source.png Πηγή: in.gr