Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Γη σημειώνει νέο ρεκόρ θερμοκρασίας σύμφωνα με αναφορές διαφόρων οργανισμών που επιβεβαιώνουν το γεγονός.

Όπως αναφέρει αρχικά η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), ο μέσος όρος της παγκόσμιας θερμοκρασίας το 2016 ήταν κοντά στους 15 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας αύξηση 0,04 βαθμούς σε σχέση με το 2015. Η «επίδοση» αυτή ξεπερνά περίπου ένα βαθμό Κελσίου το μέσο όρο που είναι καταγεγραμμένος για τον 20ο αιώνα, ενώ το ετήσιο ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει καταρριφθεί ήδη 5 φορές μέσα στον 21ο αιώνα.

 

Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστά αφού τα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου μειώνονται με γοργό ρυθμό στην Αρκτική και την Ανταρκτική ενώ στην Αφρική επικράτησε μια μεγάλη περίοδος ξηρασίας. Ακόμα στην Ινδία μέσα στο 2016 καταγράφηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία όλων των εποχών στη χώρα ενώ και στην Αυστραλία η θερμοκρασία έφτασε τους 83 βαθμούς ακόμα και στις 2 τα ξημερώματα. Το φαινόμενο του Ελ Νίνιο αν και έχει ολοκληρωθεί πιθανόν να συντέλεσε στη φετινή αύξηση της θερμοκρασίας όμως σημαντικότερο ρόλο διαμορφώνει η συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που αυξάνει σταθερά τη θερμοκρασία της Γης περισσότερο από μισό αιώνα.

 

Οι μετρήσεις θερμοκρασίας καταγράφονται από το 1880, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως ο πλανήτης ήταν το ίδιο θερμός και πριν 115.000 χρόνια καθώς δεν έχει βιώσει τόσα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εδώ και 4 εκ. χρόνια.

 

Link.png Site: TheVerge
Link.png Site: Naftermporiki