Τέσσερις μαθητές από την Ισπανία, οι Gerard Marull Paretas, Sergi Saballs Vila, Marta­ Gasull Morcillo και Jaume Puigmiquel Casamort κατάφεραν κάτι πολύ εντυπωσιακό ως σχολική εργασία. Με κόστος 50 ευρώ περίπου, κατάφεραν να τραβήξουν φωτογραφίες του διαστήματος, στέλνοντας στη στρατόσφαιρα τη φωτογραφική τους μηχανή μέσα σε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι.

 

Το μετεωρολογικό μπαλόνι έφτασε σε ύψος 33 χιλιομέτρων και εκτός από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες, συγκέντρωσε στοιχεία για την ατμόσφαιρα. Τους 4 μαθητές του σχολείου La Bisbal ηλικίας 18-19 ετών, συντόνιζε ο καθηγητής τους ενώ η όλη παρακολούθηση του μετεωρολογικού μπαλονιού έγινε με τη χρήση αισθητήρων υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι επικοινωνούσαν με το Google Earth.

 

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αποστολής, ο Gerard Marull, 18 ετών, “μείναμε εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα, ειδικά από τις φωτογραφίες. Το να στείλεις δικής σου κατασκευής σκάφος στο διάστημα είναι απλά απίστευτο”.

 

Ο παράγοντας τύχη έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κατόρθωμα αυτό. Όπως δηλώνει ο Gerard “το μπαλόνι που επιλέξαμε ήταν γεμάτο με ήλιο και ζύγιζε 1,5 κιλό. Κατάφερε να μεταφέρει όλο τον εξοπλισμό των αισθητήρων μαζί με τη ψηφιακή κάμερα Nikon Coolpix που ζύγιζε 1.5 κιλό. Το σημαντικό σημείο του πειράματος όταν ξεκινήσαμε στις 9.10 πμ ήταν αν το μπαλόνι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30.000 πόδια, το ύψος δηλαδή στο οποίο πετάνε τα αεροπλάνα των εμπορικών πτήσεων.

 

post-331-129062992582_thumb.jpgpost-331-129062992629_thumb.jpg

 

Εξαιτίας των εναλλασόμενων ατμοσφαιρικών πιέσεων, το μετεωρολογικό μπαλόνι ηλίου, αναμενόταν να ξεφουσκώσει στο μέγιστο ύψος των 9.5 χιλιομέτρων καθώς ταξίδευε με ταχύτητα 270 μέτρων το λεπτό.

 

Πήραμε μετρήσεις καθώς το μετεωρολογικό μπαλόνι κέρδιζε ύψος και καταγράφαμε τη πορεία του με τη χρήση του Google Earth και ειδικού εξοπλισμού. Στα 100.000 πόδια, το μπαλόνι ξεφούσκωσε και όλος ο εξοπλισμός επέστρεψε στη Γη. Ταξιδέψαμε 10 χιλιόμετρα για να βρούμε τους αισθητήρες και τη φωτογραφική κάρτα η οποία ακόμα εξέπεμπε σήμα παρόλο που βρέθηκε σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.”

 

Το πείραμα των μαθητών έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον του πανεπιστημίου του Wyoming στην Αμερική.

 

Link.png Site: Telegraph

Picture.png Εικόνα: Όλες οι φωτογραφίες του εγχειρήματος