Οι τεράστιες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Hong Kong από τον Απρίλιο εξαιτίας των ανησυχιών για την αφαίρεση του τείχους προστασίας των νομικών συστημάτων της χώρας και της Ηπειρωτικής Κίνας, δεδομένου ότι τα κινεζικά δικαστήρια βρίσκονται υπό πολιτικό έλεγχο, δημιουργούν σοβαρούς τριγμούς στην Apple και την Blizzard.

Με ρεσιτάλ λανθασμένων κινήσεων που έχουν δημιουργήσει τεράστιες αντιδράσεις, και οι δύο εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από το κίνημα των διαδηλωτών, και την εμφανή πίεση της Κίνας για τον περιορισμό του. Αρχικά η Apple προχώρησε στην εκ νέου απόσυρση της εφαρμογής HKlive.map από το App Store, η οποία επέτρεπε σε φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές στο Hong Kong να αναφέρουν και να εντοπίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών. Η δικαιολογία της εταιρείας είναι ότι αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς του διαδικτυακού της καταστήματος επειδή χρησιμοποιείται για ενέδρες κατά της αστυνομίας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εφαρμογή αποσύρεται για δεύτερη φορά από το App Store, με την ίδια την Apple να την αποσύρει αρχικά στις αρχές του μήνα και να την επαναφέρει λίγες ημέρες μετά από τεράστιες αντιδράσεις.

Όμως η κίνηση αυτή προκάλεσε τη μήνη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο μέσα από την επίσημη εφημερίδα του καταγγέλλει το HKlive.map ως μια «δηλητηριώδη» εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται για την οργάνωση επιθέσεων κατά των αστυνομικών. Από την πλευρά του ο δημιουργός της εφαρμογής ανταπαντά ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό, εκφράζοντας παράλληλα και την απογοήτευσή του για την απόφαση της Apple. Πάντως η πρόσβαση στο HKlive.map μπορεί να γίνει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας αλλά και μέσω της εφαρμογής για Android, με τη Google να μην αντιμετωπίζει παρόμοια πρόβλημα εξαιτίας της σχεδόν μηδαμινής της παρουσίας στην Κίνα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κινήσεις της Activision Blizzard, του γνωστού δημιουργού παιχνιδιών πίσω από τα Starcraft, Diablo, World of Warcraft και Hearthstone. Η εταιρεία προχώρησε σε ετήσιο αποκλεισμό του Chung Ng Wai -γνωστός και ως Blitzchung- από την πρόσβασή του στο Hearthstone στο οποίο αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως, αλλά και στη δέσμευση του ποσού των 10.000 δολαρίων που προέρχεται από έπαθλο που κέρδισε σε πρόσφατο διαγωνισμό. Ο λόγος ήταν η υποστήριξη του Chung στο κίνημα των διαδηλωτών σε πρόσφατη συνέντευξή του. 

Με τη γνωστοποίηση του γεγονότος, χιλιάδες χρήστες έκαναν trend το hashtag #BoycottBlizzard, ενώ πολλοί από αυτούς προχώρησαν σε διαγραφή του λογαριασμού που διατηρούν στην διαδικτυακή υπηρεσία της Blizzard. Μάλιστα, ο ρυθμός των διαγραφών ήταν τόσο μεγάλος, με αναφορές χρηστών να κάνουν λόγο για προσπάθεια της εταιρείας να τις περιορίσει δραστικά, εμφανίζοντας πλέον σχετικά μηνύματα λάθους σε κάθε προσπάθεια. 

Υπενθυμίζουμε ότι η BlizzCon, το τεράστιο συνέδριο της Activision Blizzard στο οποίο ανακοινώνονται όλα τα νέα σχέδια της εταιρείας μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, με την Blizzard να αναμένεται να αντιμετωπίσει αρκετές αντιδράσεις αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη. Πάντως σήμερα, με επίσημη ανακοίνωση της στο λογαριασμό που διατηρεί στο Weibo, η Blizzard απολογείται...στην Κινεζική κυβέρνηση.

  • Like 1