Aνακοινώθηκαν τη Δευτέρα οι προδιαγραφές της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης 2ης γενιάς. Η DVB-T2 έρχεται με βελτιωμένη τεχνολογία διαμόρφωσης και κωδικοποίησης, θα έχει περισσότερα κανάλια ανά συχνότητα, ενώ, μεταξύ άλλων, θα υποστηρίζει καλύτερα το HDTV.

 

H χρησιμοποιούμενη μέθοδος multiplex φροντίζει ώστε οι προς διάθεση υπάρχουσες συχνότητες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά 30-50% καλύτερα. Έτσι, αντί των τεσσάρων καναλιών στην ίδια συχνότητα UHF, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, θα υποστηρίζονται πλέον επτά κανάλια. Επιπρόσθετα, το video θα κωδικοποιείται μέσω του MPEG-4 AVC [H.264] - μέχρι στιγμής γινόταν χρήση του MPEG-2.

 

Όπως και στο πρότυπο DVB-S2 της ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης, θα αναλαμβάνει δράση η λειτουργία διόρθωσης λαθών LDPC [Low Density Parity Check]. Και παρά τις πολλές βελτιώσεις, το DVB-T2 θα διατηρήσει τη συμβατότητα με το τωρινό DVB-T.

 

Μέσα στο χρόνο αναμένεται να εμφανιστούν τα πρώτα πρωτότυπα των αποδεκτών DVB-T2. Το πότε -και αν- η νέα τεχνολογία θα έρθει στη χώρα μας, παραμένει ακόμα άγνωστο, καθώς θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αλλάξουν το εξοπλισμό τους όσα κανάλια θελήσουν να εκπέμψουν στο νέο πρότυπο.

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr