Η αστυνομία της Εσθονίας επιδιώκει να ανακτήσει 152 εκατομμύρια ευρώ μέσω αγωγής που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη εναντίον της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Gemalto. 

Η αγωγή είναι αποτέλεσμα περσινής ανάκλησης ψηφιακών ταυτοτήτων μετά από τον εντοπισμό σημαντικών ελλείψεων ασφαλείας. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό χτύπημα αξιοπιστίας για την Εσθονική κυβέρνηση που φημίζεται ως η πιο «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» στον κόσμο. Οι περισσότεροι από τα 1.3 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τους ταυτότητες προκειμένου να έχουν ψηφιακή πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με την αστυνομία και τη Συνοριοφυλακή της Εσθονίας, η Gemalto δημιούργησε ιδιωτικούς κωδικούς κλειδιών για μεμονωμένες ταυτότητες, αφήνοντας τα κυβερνητικά αναγνωριστικά στοιχεία ευάλωτα σε επιθέσεις από hackers, αντί να τα ενσωματώσει στο τσιπ της κάρτας όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί. Αυτό όπως φαίνεται δεν είναι το μόνο σημαντικό συμβάν ασφάλειας, με τη Συνοριοφυλακή να ετοιμάζει ξεχωριστή αγωγή για άλλες παραβιάσεις της σύμβασης.

Η Εσθονία χρησιμοποιούσε την Gemalto και τον προκάτοχό της για τη δημιουργία των ψηφιακών ταυτοτήτων από το 2002, και μετά τον εντοπισμό των σοβαρών προβλημάτων ασφάλειας, την αντικατέστησε με την εταιρεία Idemia.

Reuters

  • Like 1