Το εργαλείο, με την ονομασία ChatEurope, απαντά σε ερωτήσεις με πληροφορίες που έχουν επαληθευτεί από δημοσιογράφους.
Το ChatEurope δημιουργήθηκε από μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης με επικεφαλής το Agence France-Presse. Δεκατέσσερις άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των France Médias Monde, Deutsche Welle, El País και του ρουμανικού RFI, έχουν υποστηρίξει το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το chatbot σχεδιάστηκε από την DRUID AI, μια ρουμανική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις, και χρησιμοποιεί ένα γλωσσικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από τη γαλλική startup Mistral. Φιλοξενείται σε υποδομή που κατασκευάστηκε από τον πάροχο λογισμικού ανοιχτού κώδικα XWiki με έδρα το Παρίσι.
Η Andreea Pleșea, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της DRUID AI, δήλωσε ότι το εργαλείο επιτρέπει "φυσικές, ανθρώπινες συνομιλίες" που βοηθούν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες στη γλώσσα τους.
Το εργαλείο λειτουργεί παρόμοια με το ChatGPT, αλλά για επαληθεύσιμες ειδήσεις. Κάνετε μια ερώτηση — για παράδειγμα, σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για το κλίμα ή τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία — και το chatbot απαντά με μια σαφή απάντηση που υποστηρίζεται από αξιόπιστες πηγές ειδήσεων.
Οι απαντήσεις του ChatEurope βασίζονται σε χιλιάδες άρθρα που παράγονται από τα 15 μέλη της κοινοπραξίας, παρέχοντας απαντήσεις με πλήρεις παραπομπές στις πηγές. Οι απαντήσεις καλύπτουν θέματα όπως η πολιτική της ΕΕ, το κλίμα, η ρύθμιση της τεχνολογίας και η γεωπολιτική.
Το ChatEurope είναι διαθέσιμο σε επτά γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, πολωνικά, ρουμανικά και ισπανικά. Έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να ακολουθούν μη επαληθευμένες και ψευδείς ειδήσεις σε πλατφόρμες όπως το X, το TikTok και το Telegram.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Έρευνα Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πάνω από το 40% των Ευρωπαίων κάτω των 30 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την κύρια πηγή ειδήσεών τους. Ωστόσο, η παραπληροφόρηση σε αυτές τις πλατφόρμες είναι διαδεδομένη, γεγονός που κινδυνεύει να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη αξιόπιστη δημοσιογραφία, να διαταράξει τις εκλογές, ακόμη και να υποκινήσει βία.
"Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει επειγόντως να προσαρμοστούν απέναντι στη διάχυτη παραπληροφόρηση και την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης," δήλωσε η Christine Buhagiar, διευθύντρια ανάπτυξης και διαφοροποίησης του AFP. "Το ChatEurope θα αποτελέσει ένα παιχνίδι-αλλαγής όσον αφορά την πληροφόρηση για ευρωπαϊκά θέματα."
Το chatbot απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, από φοιτητές έως υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζεται από την ΕΕ, οι δημιουργοί του λένε ότι το εργαλείο προσφέρει πλήρη συντακτική ανεξαρτησία και αποφεύγει την αλγοριθμική προκατάληψη.
-
6
-
1
-
20
ΣΧΟΛΙΑ (42)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση