Ή αλλιώς, πώς μια φωτογραφία που σκοπό είναι να καθησυχάσει τους Βρετανούς, κατέληξε να δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα.

Μετά από μήνες εικασιών σχετικά με το πού βρίσκεται η Κέιτ Μίντλτον, Πριγκίπισσα της Ουαλίας και μέλλουσα Βασίλισσα της Αγγλίας, η βρετανική βασιλική οικογένεια έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή μια εικόνα, η οποία έμοιαζε εξαρχής να έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα ώστε δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Associated Press και το Reuters, σε μια σπάνια κίνηση, προχώρησαν στην άμεση απόσυρσή της.

Η φωτογραφία εντυπωσιάζει με την προχειρότητά της. Αν στόχος της ήταν να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για την κατάσταση της Μίντλτον, τότε απέτυχε παταγωδώς.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η αναστάτωση που είχε προκληθεί γύρω από τη φωτογραφία ήδη από το πρωί της Δευτέρας, ώστε ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την ψηφιακή της σύνθεση υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη, μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του πριγκιπικού ζεύγους, στο Χ.

"Όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, πειραματίζομαι σποραδικά με την επεξεργασία. Ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για την όποια σύγχυση προκάλεσε η οικογενειακή φωτογραφία που μοιραστήκαμε χθες. Ελπίζω όσοι γιορτάζουν να πέρασαν μια πολύ χαρούμενη Ημέρα της Μητέρας. Κ"

Το "Κ" στην υπογραφή είναι το αρχικό της Κάθριν, Πριγκίπισσας της Ουαλίας, γνωστής και ως Κέιτ Μίντλτον. Σχολιαστές επισημαίνουν πως ήταν μάλλον απρόσμενη η ανάληψη της ευθύνης για το πείραγμα της φωτογραφίας που δόθηκε στη δημοσιότητα, με δεδομένο ότι η πριγκιπική οικογένεια έχει επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

Το οικογενειακό ενσταντανέ προκαλεί εντύπωση από την πρώτη ματιά, αλλά για λάθος λόγους. Όλοι χαμογελούν τόσο πλατιά που είναι λες και έχουν περάσει από φίλτρο του Snapchat. Η Μίντλτον είναι καθισμένη στη φωτογραφία -πράγμα κατανοητό, δεδομένου του ότι τον Ιανουάριο υποβλήθηκε σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, για άγνωστο λόγο- όμως οι αναλογίες φαντάζουν λάθος. Είναι δυνατόν να είναι τα χέρια της τόσο μακριά; Όσο περισσότερο παρατηρεί κανείς την εικόνα, τόσο αισθάνεται λες και παίζει το Βρες τις Διαφορές, εκεί που περιμένει στο χώρο αναμονής ενός ιατρείου. Μπορείς να εντοπίσεις όλα τα προβληματικά σημεία της φωτογραφίας;

Θέματα έχουν και οι σκιές, γύρω από το πρόσωπο της πριγκίπισσας, αλλά και το πώς "ακουμπά" το χέρι του μικρότερου γιού της, του Λούι, πάνω στο τραπέζι. Ενδεχομένως οι παρεμβάσεις να προέκυψαν από την προσπάθεια να βγει μια συμπαθητική φωτογραφία με τρία παιδιά στο κάδρο. Όποιος έχει προσπαθήσει να φωτογραφίσει παιδιά, ξέρει πόσο δύσκολο είναι να έχεις καλό αποτέλεσμα. Οι προθέσεις, όμως, δεν αρκούν πάντοτε.

H φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα μήνες αφότου η Μίντλτον έπαψε να εμφανίζεται δημόσια. Η βασιλική οικογένεια έχει αποφύγει να μιλήσει ανοιχτά σχετικά με το ζήτημα υγείας που αντιμετώπισε και οδήγησε στην απουσία της, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ήδη διάφορες θεωρίες συνομωσίας. Η δημοσίευση μιας καταφανώς πειραγμένης φωτογραφίας ανήμερα της Ημέρας της Μητέρας δεν επρόκειτο να βοηθήσει την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από το τι μπορεί να συνέβη ώστε να προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα, το περιστατικό αυτό είναι μια ακόμη υπενθύμιση της ανάγκης να μην υποτιμά κανείς -ούτε και οι γαλαζοαίματοι- τη σκοπιμότητα να απευθύνεσαι σε επαγγελματίες. Ειδικά όταν η εικόνα είναι το παν, όπως στην περίπτωση ενός πριγκιπικού ζεύγους.

  • Like 2
  • Haha 3