Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και των ΗΠΑ, είχαν στόχο τη δημιουργία υπεράκτιων ή πλωτών πυρηνικών αντιδραστήρων, κανένα όμως από αυτά δεν κατάφερε να κόψει πρώτο το νήμα.

Η πρωτιά ανήκει στη Ρωσία, η οποία εγκαινίασε το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο, ισχύος 70 megawatt με το όνομα Academik Lomonosov στη Βαλτική Θάλασσα. Ξεκινώντας από την Αγία Πετρούπολη, ο σταθμός θα ρυμουλκηθεί περνώντας από τη Νορβηγία, ώστε να φτάσει στη ρωσική πόλη Murmansk προκειμένου να εφοδιαστεί με πυρηνικό καύσιμο. Από εκεί, θα κατευθυνθεί στην Αρκτική προκειμένου αναλάβει την τροφοδοσία με ενέργεια της Pevek, μίας πόλης 100.000 κατοίκων, ενός εργοστασίου αφαλάτωσης καθώς και εξεδρών άντλησης πετρελαίου.

Η κατασκευή του πλωτού σταθμού έχει ξεκινήσει από το 2007 και κόστισε 231 εκατομμύρια δολάρια. Η κρατική εταιρία που το κατέχει, η Rosatom, αρχικώς σχεδίαζε να εφοδιάσει τον αντιδραστήρα με πυρηνικό καύσιμο στην Πετρούπολη και να στείλει το πλοίο απευθείας στην Pevek. Ωστόσο, η Greenpeace καθώς και κράτη της Βαλτικής εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους, και έτσι αποφασίστηκε οι δοκιμές να γίνουν στο Murmansk.

Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν για το project, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το πλοίο πρέπει να ρυμουλκείται και δεν κινείται αυτόνομα. Θεωρούν ότι η ιδέα να ανεβοκατεβαίνουν πυρηνικοί αντιδραστήρες στον Αρκτικό Ωκεανό σημαίνει πως τίθεται σε προφανή απειλή η εύθραυστη περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής, που είναι επιβαρημένη από την κλιματική αλλαγή.

Το πυρηνικό πλοίο θα αντικαταστήσει το ισχύος 48 megawatt εργοστάσιο στην Pevek. Θα ήταν ευκολότερο να κτιστεί το πλοίο στην Πετρούπολη, και μετά να μεταφερθούν όλα διά θαλάσσης, παρά να κτιστούν νέες εγκαταστάσεις σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή. Οι συνοδευτικές υποδομές θα είναι έτοιμες πριν από την έλευση του Academik Lomonosov, σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosatom.

imageproxy_php.jpg.674b31804f91ed7b7b6976015d70f99f.jpg

Εngadget