Νορβηγός πολιτικός ανακοίνωσε στο Associated Press ότι έθεσε υποψηφιότητα στον ιστότοπο wikileaks για το Νόμπελ Ειρήνης 2011. Πιο συγκεκριμένα εχθές, ο 26 χρονος Snorre Valen, βουλευτής του κόμματος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, δήλωσε πως "είναι σημαντικό να αρχίζεις διάλογο για την ελευθερία λόγου και ότι πάντα η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα σε κάποιον πόλεμο. Το wikileaks καθιστά τις κυβερνήσεις υπόλογες στις πράξεις τους και ότι αυτό συμβάλλει στην έννοια της ειρήνης".

 

Ο Valen αργότερα ανακοίνωσε την απόφασή του και στο προσωπικό λογαριασμό του στο twitter λέγοντας πως το WikiLeaks παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ελευθερία λόγου όπως o περσινός νικητής του βραβείου Liu Xiaobo. Επίσης αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες υποθέσεις που αποκάλυψε ο ιστότοπος όπως η δημοσίευση εγγράφων που σχετίζονται με τη διαφθορά αρχών, κυβερνήσεων και εταιρειών, παράνομες παρακολουθήσεις, εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια.

 

Η επιτροπή των βραβείων προτείνει κάθε χρόνο πάνω από 200 υποψηφιότητες. Σύμφωνα με τον Kristian Harpsviken, ειδήμων στα βραβεία και διευθυντής του Peace Research Institute στο Όσλο, η ανακοίνωση μιας από τις υποψηφιότητες δεν μπορεί να προδικάσει κάποιο αποτέλεσμα και ειδικά για το wikileaks, το οποίο αν και αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες στο ευρύ κοινό, στην πραγματικότητα έφερε σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που παρουσιάστηκαν στα έγγραφα του.

 

Τέλος ερευνάται ακόμα αν μπορεί να θεωρηθεί ορθή η υποψηφιότητα αυτή, αφού τα ονόματα των υποψηφίων βγαίνουν λίγες μέρες πριν τα βραβεία και μέχρι την ανακοίνωσή τους, η ψηφοφορία για την ανάδειξή τους πρέπει να παραμένει μυστική. Η λίστα με τα ονόματα αναμένεται να βγει τον Οκτώβριο.

 

 

Source.png Πηγή: www.greektvsubs.gr

 

Source.png Πηγή: news.yahoo.com