Οι εταιρίες καλούνται από την Κομισιόν να συμμορφωθούν με το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο που διέπει την Ε.Ε. από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενηλίκων Pornhub, Stripchat και XVideos πρόκειται να υπαχθούν στo αυστηρότερο πλαίσιο που προβλέπει ο Νόμος Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ειδικές αυτές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την υποβολή αξιολογήσεων κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους, την τήρηση πρόσθετων παραμέτρων διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων καθώς και την παροχή πρόσβασης σε δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι υποχρεώσεις αυτές τίθενται σε ισχύ για τις πλατφόρμες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση) τέσσερις μήνες μετά την επίσημη ενημέρωση ότι έχουν λάβει το χαρακτηρισμό αυτό. Για τις συγκεκριμένες τρεις πλατφόρμες, οι πρόσθετες διατάξεις θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Απριλίου για το Pornhub και το Stripchat, και στις 23 Απριλίου για το XVideos.

Ο Νόμος Ψηφιακών Υπηρεσιών απαιτεί από τις πλατφόρμες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολύ μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών να εξασφαλίζουν ασφαλέστερους και πιο διαφανείς διαδικτυακούς χώρους. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση συστημικών κινδύνων, ιδίως όσον αφορά τον μετριασμό των κινδύνων για τους ανηλίκους, τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, τα συστήματα προτάσεων κ.λπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη συμμόρφωση αυτών των πλατφορμών με τις υποχρεώσεις τους βάσει στο πλαίσιο του Νόμου Ψηφιακών Υπηρεσιών, ειδικά σε σχέση με τα μέτρα προστασίας των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο και την καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου. Σε περίπτωση υποψίας παραβίασης των υποχρεώσεων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η Επιτροπή θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες, αξιοποιώντας πλήρως τα διαθέσιμα εργαλεία που της προσφέρει η σχετική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Φεβρουαρίου 2024, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες τέθηκε σε ισχύ για όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι οποίες πλέον πρέπει να συμμορφώνονται με γενικές υποχρεώσεις, όπως η παροχή ενός φιλικού προς τον χρήστη συστήματος ειδοποίησης και δράσης, η απαγόρευση στοχευμένων διαφημίσεων για παιδιά και η ενίσχυση των εκθέσεων διαφάνειας.

Οι εταιρίες που δεν συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του νέου νόμου απειλούνται με πρόστιμα τα οποία ενδέχεται να ανέρχονται έως και το 6% του ετήσιου τζίρου τους παγκοσμίως.

  • Like 8
  • Confused 1
  • Haha 2