Στην  Αθήνα αναμένεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση σε φαινόμενα καύσωνα και ξηρασίας, σε σύγκριση με όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης. 

Η μελέτη συμπεραίνει ότι στον ευρωπαϊκό Νότο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθούν ξηρασίες έντασης έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές. Έτσι, οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις των φαινομένων ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.

Η εν λόγω μελέτη προβλέπει άνοδο της μέγιστης θερμοκρασίας και εντονότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις που περιελήφθησαν στο δείγμα. Ακόμη και σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο από τα τρία σενάρια, προκύπτει μεγαλύτερη ξηρασία (ιδίως στη Νότια Ευρώπη), αύξηση στις πλημμύρες (ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη) και εν γένει επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.   

Οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Environmental Research Letters». Χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα μοντέλα για τις κλιματικές αλλαγές (με βάση τρία σενάρια) για να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: πλημμύρες,  ξηρασίες και καύσωνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Thanks 1