Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή έκανε γνωστό ότι η εταιρεία Booking.com, μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρείες ταξιδιών στον κόσμο, δεσμεύτηκε να τερματίσει τις «μεθόδους χειραγώγησης» στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στον τομέα των ταξιδιών.

Ανάμεσα στις «μεθόδους χειραγώγησης» συμπεριλαμβάνονται η απόκρυψη χορηγιών για προτιμησιακή κατάταξη, οι προθεσμίες που ασκούσαν αδικαιολόγητη πίεση χρόνου στους χρήστες της πλατφόρμας για να προχωρήσουν σε κράτηση, η παραπληροφόρηση όσον αφορά τις εκπτώσεις κ.ά.   

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, Didier Reynders, και η Ολλανδική αρχή για τη προστασία των αγορών και τις αγορές βρίσκονται σε συζητήσεις με την εταιρεία Booking.com τον τελευταίο χρόνο, και μόλις πρόσφατα δέχτηκαν τις δεσμεύσεις που έκανε η εταιρεία για να ευθυγραμμιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. «Είναι ζωτικής σημασίας, εταιρείες όπως η Booking.com, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά, να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους στον εν λόγω τομέα, διασφαλίζοντας ότι στα ηλεκτρονικά συστήματα κράτησης καταλυμάτων δεν χρησιμοποιούνται μέθοδοι χειραγώγησης…» δήλωσε ο Didier Reynders, Επίτροπος αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών θα συνεχίσουν να παρακολουθούν όλες τις online πλατφόρμες ταξιδιών για τη διασφάλιση ενός δίκαιου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τους καταναλωτές».  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, αξιολόγησαν τις δεσμεύσεις που πρότεινε η Booking.com μετά από τις επαφές και τις συζητήσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Τώρα, οι αρχές είναι πεπεισμένες ότι, όπως δεσμεύτηκε η ίδια, οι πρακτικές της θα ευθυγραμμιστούν με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών.

Η Booking.com δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται στους καταναλωτές οι διάφορες προσφορές, εκπτώσεις, και οι τιμές, ώστε οι καταναλωτές να σε θέση να προβαίνουν καλύτερα σε τεκμηριωμένες συγκρίσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των καταναλωτών. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η εταιρεία θα σταματήσει να παρουσιάζει προσφορές με χρονικό όριο αν πρόκειται να προβάλλει την ίδια τιμή ακόμα και μετά τη λήξη της προθεσμίας. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι προσφορές που παρουσιάζονται ως εκπτώσεις αντιπροσωπεύουν γνήσια εξοικονόμηση χρημάτων, να απεικονίζει τη συνολική τιμή με σαφή τρόπο και να υποδεικνύει με σαφήνεια αν το κατάλυμα προσφέρεται από ιδιώτη ή επαγγελματία οικοδεσπότη.

Η εταιρεία Booking.com δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις στην λειτουργία της πλατφόρμας της το αργότερο μέχρι τις 16 Ιουνίου του νέου έτους.

Reuters

  • Like 1
  • Thanks 1