Το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ελέγχους στις εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν προϊόντα και υπηρεσίες των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών ελέγχων που συντονίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές. 

Η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης θα ελέγξει αναρτήσεις των influencers που περιέχουν κριτικές, μαρτυρίες ή άλλο περιεχόμενο που μπορεί να είναι παραπλανητικό για τους καταναλωτές και να επηρεάσει τις αγοραστικές τους αποφάσεις προκαλώντας οικονομική ζημία. Επίσης, θα ελεγχθεί αν οι influencers ενημερώνουν με σαφήνεια το κοινό τους σχετικά με την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που προωθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας καταναλωτή καλούν τους influencers και όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο του μάρκετινγκ μέσω κοινωνικών μέσων να επισκεφθούν την πλατφόρμα Influencer Legal Hub και να ενημερωθούν για τις νομικές τους υποχρεώσεις. Ιδιαίτερα, τους καλούν να μάθουν πότε και πώς πρέπει να γνωστοποιούν τις εμπορικές δραστηριότητές τους στα social media, τι σημαίνει επαγγελματική επιμέλεια σε αυτόν τον χώρο και ποια δικαιώματα έχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες απευθείας από influencers. Όπως αναφέρεται "Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο influencer marketing οφείλουν να γνωρίζουν τις νομικές τους υποχρεώσεις για να αποφευχθούν παραπλανητικές πρακτικές που ζημιώνουν τους καταναλωτές".

Οι έλεγχοι αυτοί είναι σημαντικοί για να διασφαλιστεί ότι οι εμπορικές πρακτικές των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι διαφανείς και δεν παραπλανούν τους καταναλωτές. Το φαινόμενο των influencers έχει πάρει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ασκείται υπεύθυνα και σύμφωνα με τη νομοθεσία. Οι καταναλωτές πρέπει να προστατεύονται από παραπλανητικές πρακτικές που μπορεί να τους οδηγήσουν σε λανθασμένες αγοραστικές αποφάσεις και οικονομική ζημία. Για αυτό τον λόγο όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση "είναι σημαντικό το Υπουργείο Ανάπτυξης να παρακολουθεί στενά τον χώρο και να λαμβάνει μέτρα όταν χρειάζεται".

  • Like 3
  • Thanks 4
  • Confused 1
  • Sad 1