Η μακροχρόνια διαμάχη της Apple με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την τεχνολογία πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων μπορεί να πλησιάζει προς επίλυση.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η Apple πρότεινε να ανοίξει την πρόσβαση στη λειτουργικότητα NFC (Near-Field Communication) που διαθέτει για την πληρωμή μέσω tap-to-pay σε εφαρμογές wallet τρίτων κατασκευαστών. Οι φήμες για την αλλαγή πλεύσης της Apple εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2023.

Μια προκαταρκτική έρευνα το 2020 διαπίστωσε ότι η Apple πιθανότατα κατέχει σημαντική ισχύ στην αγορά των smartphone και δεσπόζουσα θέση στις λύσεις ψηφιακού πορτοφολιού (wallet) στην πλατφόρμα του iOS. Δύο χρόνια αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Apple για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί ανταγωνισμού, απειλώντας με τεράστιες κυρώσεις. Επί του παρόντος, το Apple Pay είναι η μόνη εφαρμογή wallet που επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στα στοιχεία hardware και software NFC που απαιτούνται για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών σε καταστήματα με ένα iPhone. Η αποκλειστικότητα αυτή ενδεχομένως παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ περί ανταγωνισμού, περιορίζοντας αθέμιτα τους ανταγωνιστές και τη δημιουργία πρόσθετων ψηφιακών πορτοφολιών. 

Η τελευταία πρόταση της Apple αποτελεί συμβιβασμό, παρά τους προηγούμενους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι η πρόσβαση τρίτων θα υπονόμευε την ασφάλεια. Εάν εγκριθεί, η Apple θα παρέχει ανοικτά API NFC στους προγραμματιστές χωρίς να απαιτεί τη χρήση του Apple Pay ή διάφορες προμήθειες χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε επίπεδα ασφαλείας που προστατεύουν τις πληροφορίες πληρωμής. Οι αλλαγές θα ισχύουν σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αν και οι χρήστες παγκοσμίως μπορεί να επωφεληθούν των συγκεκριμένων αλλαγών αν το αποφασίσει η Apple. Η εταιρεία προσφέρει επίσης μια ανεξάρτητη διαδικασία προσφυγής εάν η πρόσβαση στο NFC από κάποια εταιρεία απορριφθεί.

Η Επιτροπή δημοσιοποίησε τις δεσμεύσεις και ζήτησε σχόλια αντί να τις αποδεχθεί αμέσως, όπως αναμενόταν δεδομένης της παρατεταμένης διαμάχης. Οι αντίπαλοι της Apple στον τομέα των πληρωμών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν τώρα να σταθμίσουν κατά πόσον οι παραχωρήσεις αντιμετωπίζουν επαρκώς τις ανησυχίες κατά του ανταγωνισμού.  

Μετά από χρόνια σθεναρής άρνησης, η μεταστροφή της Apple σηματοδοτεί μια κομβική καμπή σε αυτή την πολύ σημαντική αντιπαράθεση. Ωστόσο, ο εκτεταμένος ρυθμιστικός έλεγχος και οι πιέσεις φαίνεται ότι θα συνεχιστούν έως ότου η δίκαιη πρόσβαση κατοχυρωθεί προς ικανοποίηση της Ε.Ε.

  • Like 6
  • Thanks 1
  • Confused 1