Η TSMC, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ταϊβάν, εξετάζει το ενδεχόμενο μαζί με τους εταίρους της να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής επεξεργαστών και διάφορων άλλων chips αξίας περίπου €10 εκατομμυρίων στη Γερμανία.

Η εταιρεία που θα έχει τη βοήθεια ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων βρίσκεται αυτή τη περίοδο σε φάση εύρεσης και αξιολόγησης της θέσης του εργοστασίου στη Σαξονία στη Γερμανία. Το εργοστάσιο δεν θα κατασκευαστεί αποκλειστικά από την TSMC πάντως. Στην πρωτοβουλία που συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες NXP, Bosch και Infineon σχηματίζεται ένας συνασπισμός που θα συμμετέχει με περίπου €7 δισεκατομμύρια -μαζί με τις κρατικές επιδοτήσεις.

Ο προϋπολογισμός του έργου συνολικά πλησιάζει σύμφωνα με πληροφορίες τα €10 δισ. Αξίζει ωστόσο σε αυτό το σημείο να τονίσουμε, ότι τα πράγματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς η TSMC εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης της κατασκευής ενός εργοστασίου με έδρα επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

Η εταιρεία ζητά το 40% της συνολικής επένδυσης να προέρχεται από Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με την Ταϊβανέζικη εταιρεία να επιθυμεί κατά πρώτο λόγο να κατασκευάσει την Ευρωπαϊκή εγκατάσταση για να δώσει έμφαση σε έναν αναπτυσσόμενο τομέα -την αυτοκινητοβιομηχανία.

Αν λάβει σχετική έγκριση τον Αύγουστο, το εργοστάσιο της TSMC θα γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή εγκατάσταση αυτού του τύπου που θα επικεντρώνεται πρώτα στην κατασκευή chips στα 28 nm ενώ αργότερα θα προστεθούν και άλλες γραμμές παραγωγής με πολύ πιο σύγχρονες γραμμές παραγωγής και λιθογραφίας. Το εργοστάσιο θα είναι μία από τις πρώτες σημαντικές επενδύσεις της νομοθεσία EU Chips Act που προβλέπει επενδύσεις ύψους €43 δισεκατομμυρίων και θα ενισχύσει σημαντικά την Ευρωπαϊκή παραγωγή ημιαγωγών.

  • Like 4
  • Thanks 3